Piškoty Opavia. Ilustrační foto

Piškoty Opavia. Ilustrační foto | foto: Adam Hájek, iDNES.cz

Receptura piškotů je stejná. Jen teď jinak počítáme, zdůvodňuje výrobce

  • 528
Receptura piškotů Opavia zůstala i po přesunu do Polska stejná. Tvrdí to vlastník značky společnost Mondelēz. I přesto, že údaje uváděné na obalech se od minulosti liší. Podle firmy je důvodem jiná metodika výpočtu uvedených hodnot.

Nadnárodní společnost Mondelēz rozhněvala spotřebitele, když přesunula výrobu Tradičních piškotů Opavia do Polska. Ty od té doby chutnají jinak, vypadají jinak a liší se i údaje na obale (psali jsme zde).

Lidé se zlobí na Opavii kvůli polským piškotům. Vyzývají k bojkotu

Zatímco však chuť je spíše subjektivní záležitostí a tvar nemusí o kvalitě produktu nic vypovídat, uvedené hodnoty na výrobku nelze zpochybnit.

Jak upozornil internetový pořad A Dost! „nové“ piškoty uvádí například 50 procent mouky, zatímco dříve obsahovaly 54 procenta. Sto gramů výrobků má nově 360 kalorií oproti 390 kaloriím z minulosti. Přesto se podle výrobce receptura nijak nezměnila.

„Rozdílné informace na obalu jsou způsobeny výhradně změnou metodiky výpočtu nutričních hodnot a složení výrobku, ke které došlo již v červnu 2014. Zatímco dříve byly údaje uváděné na obale stanovovány na základě manuální kalkulace a laboratorní analýzy, nyní jsou stanovovány na základě standardnějšího systémového výpočtu,“ řekl mluvčí společnosti Lukáš Hora.

Dodal, že fyzický obsah jednotlivých složek zůstává stejný.

Jak se změnily údaje na obale piškotů
100 gDříveNyní
Energetická hodnota1660kJ/390 kcal1520kJ/360 kcal
Bílkoviny 11 g9,6 g
Sacharidy75 g69,5 g
Tuky4,9 g4,3 g
Vláknina1,8 g2,3 g
Bez konzervantů a barvivNeuvedeno
Nízký obsah nasycených mastných kyselinNeuvedeno
54% pšeničné mouky50% pšeničné mouky
Zdroj: A Dost!

Odborník: Pravděpodobnější je, že se receptura změnila

Podle Jan Pivoňky z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT je takové vysvětlení možné.

Vzhledem k tomu, že se téměř všechny výživové údaje posunuly směrem dolů, ale považuje za pravděpodobnější, že došlo k zásahu do receptury. „Z doložených dat to ale spíše vypadá, že se skutečně změnila receptura,“ míní Pivoňka.

Podle něj lze z uváděných hodnot dopočítat, že obsah vody a nespalitelných minerálních látek (takzvaného popela) vzrostl z 7,3 procent na 14,3 procenta.

„Vypadá to, že piškoty mají nyní vyšší obsah vody, což je zlevňuje,“ říká Pivoňka. Dodává však, že pro prokazatelné ověření by bylo nutné provést laboratorní test starých a nových piškotů.

Křišťálová Lupa 2015

Pro Mondelēz přináší přitom změna metodiky výpočtu spíše nevýhody. Na starém obale totiž výrobce uváděl, že piškoty mají nízký obsah nasycených mastných kyselin.

Od doby, kdy začal hodnoty počítat jinak, to však podle Horova vyjádření už tvrdit nemůže. „Nízký obsah nasycených mastných kyselin na přední straně obalu již neuvádíme z toho důvodu, že po změně metodiky výpočtu již nesplňujeme zákonem stanovený limit pro toto tvrzení,“ dodal Hora.