Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odebrali vzorky rajčat v českých supermarketech hned poté, co obdrželi varování na jejich možnou závadnost z evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) v polovině května (více zde). Vzorky předali do laboratoře, která provedla jejich rozbor na možná rizika pro lidské zdraví.
"Zaměření analýz vycházelo z informací o zdravotních komplikacích spotřebitelů ve Francii a informací od spotřebitelů v ČR. Inspekce odebrané vzorky prověřovala z hlediska přítomnosti cca 300 chemických látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Inspekce doporučuje rajčata zatím nejíst
U jedné z testovaných šarží podle něj analýza prokázala přítomnost STEC (shigatoxin produkující Escherichia coli). Vzhledem ke značnému množství kmenů bakterií v této skupině, z nichž některé mohou představovat pro spotřebitele riziko, je však podle Kopřivy nutná další série testů, takzvaná sérotypizace.
Podezřelou šarži prodávala společnost Penny Market, která jí stáhla z prodeje 18. května. "Výsledky ostatních rozborů neprokázaly hodnoty, které by mohly souviset s údajnými zdravotními komplikacemi spotřebitelů. Žádný z ostatních států, kam byly exportovány riziková cherry rajčata, dosud neinformoval o prokázání původu údajných zdravotních potíží," dodal mluvčí.
Na základě aktuálních zjištění a principu předběžné opatrnosti však SZPI ponechává v platnosti své doporučení z minulého pondělí a nadále nedoporučuje lidem konzumovat rajčata z Maroka (více zde). Inspekce také zopakovala doporučení, aby lidé věnovali zvýšenou pozornost dodržování základních hygienických pravidel při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, tedy aby si myli ruce a plody omyli pitnou vodou.