Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Z coly v plastu utíkají bublinky

aktualizováno 
Že se bublinky z otevřené lahve za chvíli vypaří jak pára nad hrncem, je jasné nejen pivařům.
Že se bublinky z otevřené lahve za chvíli vypaří jak pára nad hrncem, je jasné nejen pivařům. Že by se ale vytratily i z lahve zavřené? I to je možné, pokud je lahev plastová a dlouho stála v teple. Oxid uhličitý se totiž z plastových lahví postupně vytrácí. Vysvětlení pro ty, kterým se třeba někdy zdálo, že plastová lahev při otevření nezasyčí, při nalévání nepění a ve skleničce se objeví jen pár unavených bublinek. S důkazem, že colové nápoje v PET lahvích ztrácejí časem oxid uhličitý a s ním i svou charakteristickou chuť, přišel nedávno švýcarský spotřebitelský časopis Saldo. V laboratoři zkoumal třicet různých plastových lahví čtyř značek a zjistil, že značná část oxidu uhličitého z nich ještě před koncem doby trvanlivosti vyprchá. Ztráty mohou být podle Švýcarů 43 procent a nejvýraznější jsou u půllitrových lahví. Že PET materiál, který používají výrobci sycených nealkoholických nápojů, může propouštět oxid uhličitý, potvrzuje i Jaroslav Čepička z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické. Úbytek bublinek podle něj neovlivňuje jen druh materiálu, ale také teplota, čas a chemické složení nápoje. Čím koncentrovanější a kyselejší je nápoj, tím větší má sklon k uvolňování a ke ztrátám oxidu uhličitého," říká odborník na kvasnou technologii. Ztrátám také napomáhá teplota. Čím je vyšší, tím větší jsou ztráty. Svou roli hraje také doba od naplnění a světlo. Zkrátka všechny faktory, které mohou narušit křehkou rovnováhu oxidu uhličitého v přesyceném nápoji, vyvolávají obecně sklon k jeho uvolňování a ztrátám." Výrobci coly o problému vědí, někteří jej řeší tím, že do PET lahví dodávají víc oxidu uhličitého než do skleněných lahví, jiní snižují dobu trvanlivosti. To je i případ českého výrobce coca-coly. Vzhledem k tomu, že materiál PET je částečně propustný pro oxid uhličitý, dochází při skladování k postupnému snižování jeho množství v nápoji," uvádí regionální ředitel pro vnější vztahy firmy Coca-cola Beverages Zdeněk Vilímek. Proto mají nápoje v lahvích PET sníženou dobu minimální trvanlivosti oproti ostatnim typům." Kdo se chce nápoje bez bublinek vyvarovat, neměl by PET lahve skladovat v teple a měl by je včas spotřebovat.
Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Test dvojí kvality potravin, které provedlo slovenské ministerstvo zemědělství.
PŘEHLEDNĚ: Slováci zjistili u poloviny potravin výrazné rozdíly v kvalitě

Slovenské ministerstvo zemědělství už podruhé otestovalo rozdíly v kvalitě potravin. Druhý test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.