Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Minibary mizí z hotelů. Škodí ovzduší a hosté kradou vodku

  18:59aktualizováno  18:59
Kola, džus, minerálka, něco malého na zub a samozřejmě několik lahví alkoholu. Vše v malém balení a za nadprůměrné ceny. Minibary se v posledních letech rozšířily do hotelů po celém světě. Jejich éra však pomalu končí. Pro hoteliéry nejsou rentabilní.
Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | foto: SXC

„Všechny pokoje hotelu bez minibarů ušetří 21 024 kg CO2 ročně,“ oznamuje svým hostům vídeňský Boutiquehotel Stadthalle, proč v jeho pokojích nenajdou malou ledničku s drobnými svačinkami a malými lahvičkami nealkoholických i alkoholických nápojů.

Na podobné oznámení narazí hosté stále častěji. V ekologicky uvědomělém Rakousku má odvolání na čistější ovzduší zřejmě smysl. Pro valnou většinu hoteliérů se však minibary stávají nerentabilní, a tak od nich pomalu upouštějí. A to i v Česku.

„Trend tímto směrem směřuje a důvod je ekonomický. Minibary jsou náročné na obsluhu, roli hrají ale i ztráty. Spousta lidí si něco dá a zapomene to přiznat,“ popisuje kulantně prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, že hosté v minibarech kradou.

Ukradne se pětina zboží, vodku hosté nahrazují vodou

V průzkumu serveru Lastminute.com z roku 2013 mezi 500 hotely 84 procent z nich přiznalo, že hosté doplňují vypité lahve z minibaru vodou a ukládají je zpět do lednice tak, aby provozovatel na nic nepřišel. Zvlášť oblíbená je tato praxe u lahviček s vodkou. Podle německého deníku Die Welt tvoří nepřiznaná a tedy i nezaplacená konzumace 20 procent spotřeby minibarů.

Historie Minibaru

První minibar údajně vyvinula německá společnost Siegas na počátku šedesátých let dvacátého století. V roce 1974 pak Hilton v Hongkongu jako první hotel na světě instaloval ledničky do všech svých 840 pokojů. Pro řetězec to znamenalo enormní úspěch, prodeje nápojů na pokojích vzrostly o 500 procent, celkové tržby o 5 procent. Hilton postupně instaloval minibary do svých dalších poboček a rychle ho následovaly i další hotely.

Zdroj: Priceonomics.com

Další náklady hotelu vznikají kvůli pracné kontrole a doplňování minibarů. Často jde o stovky lednic, ve kterých musí personál prověřit, zda něco ze sortimentu nechybí a zároveň prověřit datum spotřeby. A nemalý je pro hoteliéry i účet za elektřinu.

To vše se nakonec odráží ve vysoké ceně nabízených produktů, která zase nemalou část hostů od konzumace odrazuje. To vše dělá z minibarů pro hoteliéry jen málo rentabilní službu.

Řada hotelů proto sahá k alternativním řešením. Některé hotely minibary vyprázdnily, na pokojích ale ponechaly prázdné lednice a hostům je nabízejí pro chlazení vlastních nápojů. Stále častěji je také nahrazují vodou, kávou či čajem zdarma. Další alternativou může být i hotelový bar s non stop otevírací dobou.

Přichází doba maxibarů

Podle Stárka se v posledních letech šíří také takzvané maxibary. „Jde o zařízení na každém patře, kde si s pomocí magnetické karty můžete něco koupit a naúčtovat to přímo na pokoj,“ vysvětluje. Obrátka a tedy i výnosy v takovém automatu jsou vyšší, navíc odpadají starosti s doplňováním a kontrolou data spotřeby ve stovkách zařízení.

Stárek však upozorňuje, že ne všechny hotely si mohou dovolit od minibarů upustit. Pokud si chtějí udržet status pětihvězdičkového hotelu, lednice na pokojích mít musí. Pro ně se nabízí alternativa v podobě moderních minibarů vybavených senzory. Ty samy monitorují údaje o spotřebě a informují pokojské, pokud nějaký produkt chybí. Recepce má zase přesný přehled o účtu.

„Hotel díky monitoringu ví, jaké produkty jsou nejoblíbenější, a může jich dodat víc a jiné zase vyřadit. Ztráta je tam minimální,“ vysvětluje Attila Balogh, jednatel společnosti Vector International, která dodává hotelům vybavení.

Dodává však, že nejde o nijak levnou investici. Zatímco cena klasické ledničky začíná na pěti tisících korunách, u moderního minibaru to je 20 tisíc. „Investice do samotného baru začíná na deseti tisících a k tomu je potřeba vybudovat kompletní systém,“ vysvětluje Balogh. I proto podle něj není zájem v Česku zatím nijak velký.

Přesto se lidé z branže shodují, že minibary nevymizí. Svou budoucnost mají jistou v těch nejluxusnějších hotelích. Tamní klientela na cenu pití zase až tolik nehledí. „Záleží na klientele a na lokalitě. Kdysi jsme vybavovali hotel na Václaváku a investice se jim vrátila už během půl roku. Nejvíce se přitom vypilo vody,“ dodal Balogh.

Autor:



Nejčtenější

Nový ford i milion. Stát vybral šťastlivce, kteří sbírali účtenky

Účtenkovka při svém startu uživatele zarazila šíří požadovaných povolení.

Ve středu proběhlo vůbec první slosování státní účtenkové loterie. Kolem sedmé hodiny večerní, kdy měly být na adrese...

Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...



Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....

Zaměstnanci Amazonu udávají nadřízené. Nejaktivnější mohou vyhrát dron

(Ilustrační snímek)

Vedení francouzské divize Amazonu vymyslelo kontroverzní soutěžní hru. Zaměstnanci skladu amerického internetového...

Gigantická zakázka na letadla: klient si u Airbusu objednal 430 letadel

letadlo Airbus A320neo

Pouštní Dubaj se na několik dní proměnila v obří tržiště letadel. V jednom určitě nezklame. Jak se už stalo zvykem,...



Další z rubriky

Velké obchody v sobotu opět zavřou. Regulace „slaví“ rok

Nakupování s Emilem Jírou.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí v sobotu opět stáhnout výlohy. Zákon, který to nařizuje, má...

Inspekce zabavila tuny ořechů a fíků, obsahovaly karcinogenní látku

Testy prokázaly přítomnost aflatoxinů ve zdraví nebezpečném množství.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila na český trh přes 26 tun lískových ořechů a sušených fíků....

Test dětských moučníků: svačinky bez bílkovin, zato plné cukrů a tuků

Ilustrační snímek

I když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo chleba. Ty dítěti dodají...



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.