Sardinky jsou často jen obchodním názvem. V konzervách se totiž vedle sardinek skrývá přes dvacet různých druhů ryb. Kromě sleďů a šprotů také třeba sleďovce nebo ančovičky.
Zjistil to magazín dTest, který nechal provést laboratorní testy 17 výrobků s názvem sardinky, zakoupených v tuzemských obchodech. Výrobce tím nic neporušuje, ale druh ryb musí být jasně označen.
„Obchodní název ‚sardinky‘ může být uveden i na konzervách, které obsahují jiné druhy ryb než pravé sardinky,“ uvedla Hana Hoffmannová z dTestu. Na takových konzervách ale musí být uvedeno ‚výrobek typu sardinek‘.
Výrobek tak například může nést název Baltické sardinky, přestože v Baltu sardinky nežijí (loví se ve Středozemním moři a v Atlantiku), a přestože výrobek obsahuje šproty.
Kdo se nechce nechat napálit a chce se pochutnat na pravých sardinkách, měl by hledat označení ‚konzervované sardinky‘, které bude uvedeno drobným písmem vedle složení nebo latinský název Sardina pilchardus. Někteří výrobci mají ve skutečnosti v uvádění těchto informací na obalu nedostatky.
Nejhůře z pohledu chuti dopadly právě šproty s názvem Baltické sardinky značky Big Fish. Výrobek také obsahoval ocasní ploutve, které konzervované sardinky mít nesmějí, a kůže ryb byla potrhaná, uvedl dTest. Podobně dopadly drobné šproty s názvem Baltické sardinky značky King Oskar.
Ze smyslového hodnocení vyplynulo, že menší ryby se víc rozpadají. Větší sice více odolávají tepelnému zpracování, ale mohou být vláknité a mít tvrdší šupinky.
„Na drobnější rybky jsme narazili u výrobků Eva, Hamé a Adriatic Queen, větší byly v konzervách Isabel, Jadran a Tesco a Nixe z Lidlu. Všechny jmenované patřily k nejchutnějším a vysloužily si za chuť velmi dobré nebo dobré známky. V testu zvítězily Sardinky v rostlinném oleji Jadran, které dobře chutnaly a nejlépe dopadly ve zkouškách obsaženého množství masa,“ uvedla Hoffmannová.