Sardinky.

Sardinky. | foto: Profimedia.cz

Za názvem sardinky se skrývá dvacet různých ryb, zjistil test

  • 109
Pokud kupujete sardinky v konzervě a nečtete pozorně etikety, máte velkou šanci, že si pochutnáte na úplně jiných rybách, než jsou právě sardinky. Magazín dTest zjistil, že za tímto názvem se skrývá mnoho jiných druhů ryb.

Sardinky jsou často jen obchodním názvem. V konzervách se totiž vedle sardinek skrývá přes dvacet různých druhů ryb. Kromě sleďů a šprotů také třeba sleďovce nebo ančovičky.

Zjistil to magazín dTest, který nechal provést laboratorní testy 17 výrobků s názvem sardinky, zakoupených v tuzemských obchodech. Výrobce tím nic neporušuje, ale druh ryb musí být jasně označen.

„Obchodní název ‚sardinky‘ může být uveden i na konzervách, které obsahují jiné druhy ryb než pravé sardinky,“ uvedla Hana Hoffmannová z dTestu. Na takových konzervách ale musí být uvedeno ‚výrobek typu sardinek‘.

Výrobek tak například může nést název Baltické sardinky, přestože v Baltu sardinky nežijí (loví se ve Středozemním moři a v Atlantiku), a přestože výrobek obsahuje šproty.

Kdo se nechce nechat napálit a chce se pochutnat na pravých sardinkách, měl by hledat označení ‚konzervované sardinky‘, které bude uvedeno drobným písmem vedle složení nebo latinský název Sardina pilchardus. Někteří výrobci mají ve skutečnosti v uvádění těchto informací na obalu nedostatky.

Nejhůře z pohledu chuti dopadly právě šproty s názvem Baltické sardinky značky Big Fish. Výrobek také obsahoval ocasní ploutve, které konzervované sardinky mít nesmějí, a kůže ryb byla potrhaná, uvedl dTest. Podobně dopadly drobné šproty s názvem Baltické sardinky značky King Oskar.

Ze smyslového hodnocení vyplynulo, že menší ryby se víc rozpadají. Větší sice více odolávají tepelnému zpracování, ale mohou být vláknité a mít tvrdší šupinky.

„Na drobnější rybky jsme narazili u výrobků Eva, Hamé a Adriatic Queen, větší byly v konzervách Isabel, Jadran a Tesco a Nixe z Lidlu. Všechny jmenované patřily k nejchutnějším a vysloužily si za chuť velmi dobré nebo dobré známky. V testu zvítězily Sardinky v rostlinném oleji Jadran, které dobře chutnaly a nejlépe dopadly ve zkouškách obsaženého množství masa,“ uvedla Hoffmannová.