Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Začíná lov na hvězdu od Michelina

  2:28
Do Česka přijel první kuchař s nejvyšším kuchařským oceněním. Ital Andrea Accordi je stár 31 roků, ale už před čtyřmi lety dostal v restauraci v luxusním florentském hotelu svou první michelinovskou hvězdičku. Bylo to jen devět měsíců od otevření.

Vito Mollica po sedmi letech působení v Praze nyní pro Four Seasons otevírá restauraci ve Florencii. | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Tuto cenu znají Češi důvěrně v komickém podání Louise de Funése coby komisaře, který ceny udílí. Ale nikdo s hvězdou zatím v Česku natrvalo nevařil.

Do Prahy si Accordi přijel pro další. Tu první sice nechal v Itálii, ale věhlas si nese s sebou.

Manažer s vysokou čepicí
Taková hvězda a takový šéfkuchař jsou pro podnik hodně cenní. To vědí šéfové hotelového řetězce Four Seasons, kteří si ho pozvali do hotelové restaurace Allegro. Z jeho zkušeností je poznat, proč je cena důležitá.

"Když jsme dostali hvězdičku, změnila se nám klientela. Začali jezdit gurmáni, kteří rozpoznají kvalitu a kuchařské umění. A mohli jsme i mírně zvednout ceny," popisuje ve svém prvním českém rozhovoru šéfkuchař Accordi.

O co mu jde v Praze? "Přijel jsem pro další hvězdičku," říká, ostatně se to od něj i čeká. Ale proč o ni jde? Vždyť už teď restaurace patří mezi nejlepší v Česku, ceny má vysoko a uznalou klientelu napůl místní a napůl zahraniční.

Jenže konkurence nespí a gurmánů přibývá. Platy rostou a důraz na kvalitu jídla a zdravý životní styl začíná po letech předbíhat důraz na cenu. Roste počet lepších hotelů a restaurací, navíc do Prahy míří další kuchař oceněný Michelinem, aby dohlédl na otevření konkurenční restaurace v novém hotelu Hilton v centru města.

Ta hvězdička totiž ukáže, kdo je podle komisařů nejlepší. Šéfkuchař ví, že musí umět nejen vařit, ale i restauraci řídit. I když má nad sebou ještě manažera z vedení, on rozhoduje o většině.

Šéfkuchař špičkové restaurace taky brává manažerský plat. V Británii je to běžně 150 tisíc korun měsíčně hrubého, což v Česku špičkoví šéfkuchaři berou také, a někdy i více.

Česká šunka
Vito Mollica, který po sedmi letech působení v Praze nyní pro Four Seasons otevírá za pár měsíců restauraci ve Florencii, se teď nezastaví. "Obcházím místní instituce přes hygienu, sonduju u konkurence, vybírám si tým i dodavatele, připravuju skladby jídla pro restauraci, vybírám porcelán a stříbro a další vybavení, vychytáváme design a k tomu musím pořád ochutnávat místní speciality," popsal Vito Mollica minulý týden v mailu z Itálie. Z Česka by si rád nechal vozit pražskou šunku.

Andrea Accordi hodlá teď v Praze obměnit jídelníček podle své chuti, i když mu chutnalo i to, co vybíral jeho předchůdce. "Asi si necháme šumavské jehněčí," říká.

Je spokojený i s místními lidmi. "Kuchaři jsou moc šikovní a mají chuť se učit, to je nejdůležitější," chválí si Mollikův tým.

Šéfkuchař měsíčně utratí hodně peněz za to, co vybere do jídelníčku. "Měsíčně objednáváme zboží za stovky tisíc, a tak chceme jen to nejlepší zboží," popisuje Jiří Štift, šéfkuchař ceněné restaurace hotelu Radisson SAS Alcron v Praze.

"Potřebuji, aby byli spolehliví a pružní. Nebaví mě řešit při každé dodávce nějaké nesrovnalosti. Dokážu pochopit, že se nepovede sehnat nějakou rybu, ale chci to vědět včas a čekám, že mi dodavatel zboží něčím nahradí," dodává Štift.

Sám nakupuje od českých dodavatelů čerstvé byliny a zeleninu, mléko, smetanu, tvaroh a sýry z českých bio farem. A podobně jako Four Seasons si našel i své české dodavatele jehněčího masa nebo vína. Dále však hledá za hranicemi.

Šéfkuchaři procestovali celý svět a povinně umějí všechny názvy surovin, náčiní a jídel anglicky a francouzsky, protože bez této řeči by jídelní lístek ztratil věrohodnost a šmrnc něčeho extrovního.

Thajská kuchyně i manželka
Accordi přišel do kuchyně poprvé ve čtrnácti letech, vyučil se v italské Mantově a odjel pracovat do Londýna. Později zamířil do Asie a pracoval jako poradce pro italskou kuchyni v hotelu Regent v Bangkoku.

Podlehl orientální kuchyni a v Thajsku se i oženil. Převzal pak vedení restaurace Regatta v hotelu Le Royal Meridien na thajském ostrově Pchúket. Po návratu do Evropy ještě prošel restauracemi s michelinovským doporučením v St. Tropez a St. Moritz.

Všechny dobré kuchyně mají něco společného: až vojenskou disciplínu. Jeden z jeho českých kuchařů se právě vrátil z praxe v Británii. Tam se při návratu šéfkuchaře po dovolené kuchařům rozklepaly ruce, přestože v kuchyni bylo všechno do detailu v pořádku.

"Já když nejsem spokojený, v Itálii házím i talíře," říká Accordi s lehkým úsměvem, ale dá se mu to věřit.

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

USA tlačí na prodej TikToku, jinak ho zakážou. Nejsme agenti Číny, hájí se firma

8. května 2024

Zákonodárci mnoha zemí vyjádřili obavy, že TikTok, který vlastní čínská společnost ByteDance, může...

V Česku nenašla vhodného investora, tak si staví lázně v Emirátech

8. května 2024

Česká podnikatelka Helena Neumannová expanduje se svým byznysem založeným na pěstování levandule do...

Čínská síť desetitisíců falešných e-shopů tahala z lidí peníze i data

8. května 2024  14:53

Více než 800 tisíc lidí v Evropě a USA se podle zahraničních médií stalo obětí podvodu čínských...

Mazlení krav v ohrožení. Oblíbenou zábavu milovníků zvířat kazí ptačí chřipka

8. května 2024

Platit farmářům za to, že se přitulí k půltunovým jalovicím, je ve Spojených státech díky sociálním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...