Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Žádné Rulandsko neexistuje

  10:30aktualizováno  10:30
Jsou lidé, kteří ji nemají rádi, jsou však znalci, kteří ji velebí. Pravda bude kdesi uprostřed. Pozoruji to i na sobě. Byly časy, kdy jsem tuto odrůdu ve sklenici nenáviděl, dnes ji přímo vyhledávám. Je v ní cosi přitažlivého, cosi tajemného...
Hrozny, rulandské bílé, víno - (c) profimedia.cz/corbis

Hrozny, rulandské bílé, víno - (c) profimedia.cz/corbis - Hrozny Rulandského bílého | foto: Profimedia.cz

Rulandské šedé je podle mě nejzářivější perlou v náhrdelníku burgundských odrůd révy vinné.

Hovoříme o burgundské odrůdě a nazýváme ji úsměvně Rulandské bílé (Burgundsko existuje, ale Rulandsko ne!). Takto paradoxní pojmenování všech burgundských odrůd pěstovaných v České republice je raritou.

Vychází z označení Burgundského šedého v Německu (Ruländer), kde se o jeho rozšíření zasloužil obchodník Johann Ruland, zatímco ve světě je zažitý název Pinot gris.

V našich zemích se tato odrůda pěstovala už ve 14. století, dnes je vysázena na třech procentech viničních ploch, které se stále zvětšují.

Pěstuje se na celém světě, nejdůležitější vinařskou oblastí Pinot gris je Alsasko. Oblibě vinařů se těší i v Itálii, Rakousku, Německu...

Rulandské šedé je odolné vůči zimním a jarním mrazům, v dobrých letech poskytuje hrozny vysoké cukernatosti. Dokladem toho je rok 2002, kdy bylo v Česku vyrobeno téměř 50 000 litrů vína kategorie výběr z hroznů a 1800 litrů slámového vína.

Tajemnost odrůdy tkví v její barvě, vůni i chuti. Barvu může mít jemně narezlou (znalci tyto "pink" produkty oceňují), obzvlášť když se rmut nechá pár hodin nakvasit.

Ve vůni vyzrálé rulandy se objevují jak kořenité, trochu tramínové, tak lehce "rýňákové" tóny. Degustátor s dobrým nosem v ní objeví i aroma bílého pepře, sušeného ovoce, šalvěje, zelených mandlí i žlutého melounu. Mladé Rulandské šedé chutná po meruňkách a broskvích s mírně kouřovou dochutí a u vyzrálé rulandy se přidávají decentní biskvitově máslové tóny.

A co si dát k dobrému Rulandskému šedému na talíř? Doporučuji grilovanou drůbež s provensálskou zeleninou na olivovém oleji, rybu se smetanovou omáčkou a těm, kteří milují sladkosti, palačinku se šlehačkou. K ní však musí pít jedině přírodně sladkou rulandu...

Rulandské bílé
Stará francouzská odrůda původem z Burgundska se pěstuje od 14. století v Alsasku. Dlouho byla pokládána za odrůdu identickou se sortou Chardonnay, s kterou se pěstovala a nadále pěstuje ve směsi pod označením Pinot Blanc Chardonnay.

Až v roce 1896 se na vinařském sjezdu v burgundském Chalonu definitivně oddělila jako samostatná odrůda.

V evropských vinicích má tato odrůda pozoruhodné zastoupení. S úspěchem se pěstuje v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku a Itálii. Nový svět kromě Kalifornie ji ignoruje.

V Česku se pěstuje na pěti procentech vinic. Rulandské bílé je středně pozdní odrůda, která snáší vápenité podloží chudších půd. Má ráda teplé polohy mírných jižních svahů. Je citlivá na zimní i jarní mrazy.

Patří mezi úrodné odrůdy s dostatečným obsahem cukru i kyselin ve vyzrálých bobulích. Poskytuje plná, lahodná a extraktivní vína. Ty nejlepší výběry se vyznačují jemnou mandlově biskvitovou a jemně kořenitou vůní a chutí, která se vyzráváním v lahvi ještě umocňuje.

Pinot blanc je navíc inteligentní a univerzální odrůda, vhodná do kupáží tichých i šumivých vín. Na konci dlouhých a teplých podzimů hrozny pinotu přezrávají a vinařům poskytují surovinu pro nedostižné přírodní sladké výběry. Například v roce 2002 bylo na Moravě z této odrůdy vyrobeno 5455 litrů ledového a 3160 litrů slámového vína.

A k čemu se Rulandské bílé hodí? Je vděčným partnerem českých i světových gastronomických specialit. Zkuste pěkný kabinet či pozdní sběr pinotu někdy zkombinovat s chřestem, sladkovodními rybami nebo bílým drůbežím masem.

A nevynechejte ani paštiky, k nim však volte víno polosuché.

Autoři:



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

VIDEO: Jak zadělávají těsto? A proč v koblihách chybí náplň?

Beránek jako malovaný

Desítky druhů pečiva obvykle nabízejí hypermarkety. Jak to ale chodí v zákulisí, kde pečivo vyrábějí? Opravdu poctivě...

Češi loni vypili méně piva, výrobci z toho viní i protikuřácký zákon

Zájem o pivo v plechovce je podle pivovarů stále větší.

Po pěti letech růstu loni výstav českých pivovarů meziročně klesl. Snížily se domácí prodej i spotřeba piva. Naopak se...

Instantní kakao tvoří ze tří čtvrtin cukr, pro dítě je i jeden hrnek moc

Instantní kakaový nápoj (ilustrační snímek)

Instantní kakaa obsahují v průměru 75 procent cukru a jen 21 procent drahého kakaového prášku, upozorňuje...

Najdete na iDNES.cz