Společenské setkání zpestřili svým vystoupením pracovníci muzea, kteří si každý rok připraví scénku na jiné téma. "Letos jsme si vybrali cestovatelství, scénka se odehrává v Africe," řekl ředitel muzea Ivan Plánka.
Scénka je podle něj důležitá také proto, aby se návštěvníci koštu zabavili a nemysleli jen na ochutnávání slivovice. "Lidé nemohou celou dobu jen pít," poznamenal ředitel.
Návštěvníci koštu zajídali alkohol tradičními pochutinami. "Loni se nám osvědčila škvarková pomazánka, ta je ke slivovici asi nejlepší," uvedl Plánka.
Lidé, kteří na Valašsku a na Hané slivovici pálí, mají za sebou velmi dobrou sezonu. Po létech, kdy bylo švestek málo, se opět urodilo velké množství. "U nás se dá mluvit o švestkové kalamitě," uvedl před časem například Luděk Caletka z pálenice v Pavlovicích na Přerovsku. více ZDE
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Košt, jehož cílem není volba nejlepšího vzorku, ale spíše setkání přátel a příznivců muzea z celé republiky, trvá každoročně pouze dvě hodiny. Závěr akce ohlašuje ředitel, který prochází místnostmi a na konec koštu upozorňuje zvoněním na zvonec.
Na zlínském zámku se na Tři Krále koštovala slivovice. (6. ledna 2005) |