Ořechy jsou zvláštní, skořápkový druh ovoce s velkými semeny, které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, draslíku, fosforu a stopových prvků.
"Oříšky jsou vysoce energetické potraviny, optimální množství pro denní konzumaci je jedna hrstička. Nejvíce energetické jsou vlašské, lískové a para ořechy. Nejnižší energetickou hodnotu mají kaštany," říká výživový poradce Petr Havlíček.
Protože oříšky obsahují velké množství olejů, rychle se kazí, žluknou. Žluknutí ořechů zpomaluje skladování při nižší teplotě, vakuové balení nebo uchovávání ve tmě. Případná zatuchlá vůně je důvodem k reklamaci.
Arašídy
Nejoblíbenější skořápkový plod v České republice není vlastně oříšek, ale semeno podzemnice olejné, která patří do bobovitých rostlin. Arašídy neboli burské oříšky se pěstují především v Číně, afrických zemích a Spojených státech amerických. Konzumují se pražené a solené.
Kaštan jedlý
Jedlé kaštany rostou na kaštanovníku jedlém jak v jihozápadní Evropě, tak i u nás. Při špatném skladování chytají kaštany plísně, jejichž výsledkem je černé jádro. Proto si jich nechte při koupi pár rozříznout, abyste viděli, jsou-li v pořádku. Kaštany by neměly být ani naklíčené. Před pečením se propichují nebo nařezávají, aby v troubě „nestřílely“.
Makadamové ořechy
Nejsou to ořechy, ale peckovice podobné kaštanům, které pod skořápkou schovávají olejnatá jádra. Pocházející z Austrálie, ale pěstují se i na Havajských ostrovech. Makadamové ořechy se nekonzumují syrové. Chuť a vůně jader vynikne až při pečení na oleji. Dobré jsou i s česnekem, bylinkami nebo nasladko se skořicí nebo zalité v čokoládě. Z makadamových ořechů se vyrábí i olej, který se přidává do kosmetických výrobků.
Mandle
Semena z jader mandloně obecné také nejsou ořechy. Mandle se pěstují ve Středomoří, do České republiky se většinou dovážejí z USA. Prodávají se jak ve skořápce, tak i vyloupané, opražené nebo solené a uzené. Z mandlí se vyrábí imléko, které může být náhražkou pro osoby, které špatně snášejí kravskou bílkovinu.
Para ořechy
Jméno dostaly para ořechy podle brazilského přístavu Pará, odkud se vyvážely. V zralých plodech podobných kokosu může být až 40 semen. Pod tvrdou skořápkou je olejnaté jádro, které po vyloupnutí rychle žlukne. Chuť by měla být vždy nasládlá a rozlomený ořech musí mít bílé až slonovinové zabarvení. Jakékoliv barevné změny jsou důkazem napadení jader plísněmi.
Pekanové ořechy
Jádra ořechovce pekanového se podobají příbuzným vlašským ořechům, pocházejí z Mexika a jihu USA. Proti vlašským ořechům mají jemnější chuť a obsahují i mnohem více oleje, až 70 procent. Pekanové ořechy se jedí syrové, často se přidávají do sladkých pokrmů, dortů nebo zmrzliny.
Piniové oříšky
Štíhlá až dva centimetry dlouhá semínka se vylupují ze šišek borovice pinie, která roste v oblasti Středozemního moře. Vyloupaná jádra jsou smetanově bílá. Piniové oříšky chutnají podobně jako mandle, s jemnou pryskyřičnou příchutí. Používají se v cukrářské výrobě nebo se přidávají do nádivek, omáček, salátů, rýžových pokrmů.
Kešu oříšky
Plody ledvinovníku pocházejí z Jižní Ameriky a Indie. Mají rohlíčkovitý nebo ledvinkovitý tvar a jedinečně nasládlou chuť. Prodávají se vyloupané ze skořápek, opražené a solené. Kešu oříšky obsahují 50 procent tuků a téměř 30 procent sacharidů.
Pistácie
Plody pistácie jsou příbuzné s kešu oříšky. Pistácie původem ze střední Asie se pěstuje především v Itálii, Řecku, Tunisku a Íránu. Skořápky dozrálých pistácií by měly být podélně puklé. Nejznámější jsou pražené oříšky, které se vylupují z polootevřených skořápek. Z pistácií se připravují zmrzliny a moučníky, jako například baklava.