Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zeleninové chipsy jsou zdravější? Omyl, jsou plné škodlivin

  10:07aktualizováno  10:59
Lupínky z řepy, celeru nebo pastináku, které se v posledních letech objevily na trhu, považuje řada lidí za „zdravější“ brambůrky. Čekají v nich vitaminy, minerály, vlákninu a méně soli i tuku. Jenže to je zásadní omyl.

I když je na počátku jejich výroby zdravá surovina, téměř vše, co bylo v zelenině původně dobré, se při smažení utopí v oleji. Laboratorní analýzy zeleninových lupínků, které si nechala MF DNES zpracovat na přelomu listopadu a prosince, ukázaly, že jsou tyto chipsy především bohatým zdrojem tuků, soli, kalorií, dusičnanů a především rakovinotvorného akrylamidu.

Kompletní výsledky testu si můžete přečíst zde

„Očekávali jsme, že chipsy budou poměrně tučné a slané a také že by mohly obsahovat akrylamid, ale jeho množství nás překvapilo,“ komentoval výsledky analýz Jan Pivoňka z laboratoře Eurofins, která vzorky testovala.

Je to paradoxní, ale tradiční bramborové lupínky jsou méně škodlivé než ty z kořenové zeleniny. Obsahují sice přibližně stejně kalorií, tuku a soli, zato akrylamidu citelně méně. Pro představu: 100gramový sáček brambůrků má v průměru energetickou hodnotu kolem 2 200 kJ, 32 gramů tuku a 1,5 gramu soli. Pokud spořádáte stejné balení smažené zeleniny, dostanete do těla energii přibližně 2 100 kJ a k tomu 31,5 gramu tuku a 1,3 gramu soli.

Oprava

V původním textu nám omylem vypadla značka pro mikrogram, údaje o obsahu alkrylamidu jsou správně v mikrogramech na kilogram.

Jenže zatímco v brambůrkách odhalil test MF DNES v roce 2010 od 81 do 1 126 μg/kg akrylamidu, ve smažených zeleninových chipsech kolísal jeho obsah od 530 do 2 700 μg/kg. A to už je zásadní rozdíl. „Vaše testy potvrdily, že je to problém,“ podotýká profesorka Jana Hajšlová z pražské VŠCHT. Ve zdejším Ústavu analýzy potravin a výživy už v roce 2014 jedna studie prokázala, že právě zeleninové chipsy obsahují velké dávky akrylamidu.

Přitom tuto karcinogenní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, doporučuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin co nejvíce omezovat. Sleduje proto její výskyt v bramborových chipsech, hranolcích, pečivu, sušenkách, cereáliích, kojenecké výživě nebo kávě. O zeleninové lupínky se však zatím nikdo výrazně nezajímal.

Důležité je však připomenout, že výrobci chipsů aktuálně neporušují žádné předpisy, protože pro akrylamid, který byl v potravinách objeven až v roce 2002, neexistují závazné zdravotní limity. Jen doporučení Evropské komise – brambůrky by podle něj měly obsahovat maximálně tisíc mikrogramů akrylamidu na kilogram. Jenže toto doporučení se vztahuje výhradně na lupínky vyrobené z brambor.

Některé firmy, které zeleninové chipsy smaží a jež oslovila MF DNES, přitom o problému s akrylamidem vědí. „Dokud jsme používali palmový olej, měli jsme naměřené hodnoty akrylamidu pod hodnotami doporučenými Evropskou komisí. Na slunečnicový olej jsme přešli po výtkách spotřebitelů a na přání našich zákazníků. V současné době testujeme další oleje a hledáme nejpříznivější variantu,“ reagoval například Michael Tretter, jehož společnost Chips Praha vyrábí zeleninové lupínky Tretter’s.

V nich laboratorní testy objevily 2 600 μg/kg akrylamidu, ještě o něco hůř dopadly chipsy FarmLander a DeLuxe, které shodně obsahovaly 2 700 μg/kg akrylamidu.

Podívejte se, jak se zeleninové chipsy vyrábějí:



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Pojištění mělo přinést úspory. Teď americkým důchodcům odsává peníze z účtů

Ilustrační snímek

Univerzální životní pojištění, hit 80. a 90. let, který se mnohým starším Američanům vymstil. Místo úspor, které jim...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...



Najdete na iDNES.cz