Vítěz ankety o nejlepší restauraci světa byl vyhlášen v pondělí večer v Londýně. Na výběru podniku se podílí víc než 800 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů. "Šéfkuchař a majitel Nomy René Redzepi je uznáván za svou vysoce originální, někdy až viscerální podobu nové severské kuchyně," uvedli organizátoři ve zdůvodnění pořadí. Redzepi prý přistupuje k severské kuchyni novátorsky a nebojí se experimentů.
Restaurace byla otevřena v roce 2004 a podle magazínu změnila pohled na severskou kuchyni, která byla v minulosti neprávem podceňována.
Kdo by se chtěl v restauraci najíst, musí se do rezervačního systému zapsat v dostatečném předstihu. "Pokud si chcete rezervovat místo pro jednu osobu až osm lidí, berte prosím v úvahu, že bereme rezervace dva až tři měsíce předem," upozornila iDNES.cz v odpovědi na e-mail Annika de Las Heras.
Dánský podnik byl v čele žebříčku v letech 2010 až 2012 a loni skončil druhý za španělskou restaurací El Celler de Can Roca. Loňské výsledky mohla ovlivnit i informace o tom, že se v restauraci nakazili hosté, zvraceli a měli průjem (více zde). Loňský vítěz skončil letos na druhém místě a na třetí místo se zařadila Osteria Francescana z italské Modeny.
Nejúspěšnějšími kulinářskými zeměmi se staly Španělsko a Spojené státy, které mají v padesátce podniků po sedmi zástupcích. Francii zastupuje pět podniků, Itálii a Británii po třech. Do prestižního žebříčku se dostaly také restaurace z gastronomicky exotických zemí jako je Jihoafrická republika, Singapur, Thajsko či Peru.