S novým jízdním řádem se ve vlacích Českých drah obmění také jídelníček. Cestující budou mít možnost si teplá jídla vybírat ze stálého jídelního lístku. Jako novinku jídelní vozy dopravce už od října nabízejí pokrmy připravované ze surovin od českých ekofarmářů. Od ledna pak bude ve vlacích Pendolino k dispozici
on-line objednávání.
Kafe zadarmo i za 39. Jak se bojuje o zákazníka mezi Prahou a Ostravou |
Konkurenční společnosti RegioJet a Leo Express se zaměřují na rozdíl od Českých drah na studenou kuchyni. "Catering je v módě a součástí soutěže mezi dopravci, je to marketingový nástroj," říká Bohumír Bárta, ředitel firmy JLV zajišťující gastroslužby pro České dráhy.
Nabídku v jídelních vozech ČD sestavují zástupci z Československého svazu kuchařů. Pro zimní nabídku připravili například zakarpatský boršč, pečená vepřová žebra, kuřecí stehno a šťouchané brambory nebo plněný ovocný knedlík. V biopotravinách dosavadní pochoutky z dýně vystřídá tatarský biftek z červené řepy. Nejoblíbenějším jídlem ovšem zůstává tradiční svíčková.
Ceny u ČD jsou podobné jako v kamenných restauracích, hlavní jídla budou od 125 korun, pivo za 29 korun. Soupravy SuperCity Pendolino zajišťující spojení mezi Prahou a krajskými městy však nedisponují takovým zázemím, aby mohly nabízet minutková jídla. Cestující v nich mají k dispozici bistro BlueBar a minibar. Při on-line objednání budou mít lidé od ledna možnost se z mobilního telefonu, tabletu nebo přenosného počítače připojit na palubní portál, vybrat si a odeslat požadavek. Jídlo a pití jim pak personál přinese až k jejich sedačce.
S novým jízdním řádem se také obmění občerstvení, které mají cestující v 1. třídě Pendolina v ceně jízdenky. Zákazníci dostanou čerstvé plněné pečivo, rozpékané sladké a slané pečivo a novinkou bude nabídka cereálií s müsli.
Donáška má větší tržby než jídelní vůz
Ve žlutých vlacích RegioJetu se cestující setkají pouze se studenou kuchyní. V Leo Expressu si mohou vybrat z nabídky dvou ohřátých tortil plněných kuřecím masem nebo masovými kuličkami. Ani jeden z dopravců nedisponuje klasickým jídelním vozem. "Teplé pokrmy v Leo Expressu se proto ohřívají v mikrovlnné troubě," uvedl majitel společnosti Leoš Novotný.
Na rozdíl od vlaků Leo Expressu, které tvoří ucelené jednotky, může RegioJet ke svým soupravám jídelní vůz připojit. "Máme zjištěno, že při donášce přímo k sedadlu cestujícího máme pětinásobně větší tržby, než kdybychom měli jídelní vůz," uvedl ředitel zákaznického servisu a prodeje RegioJetu Aleš Ondrůj.
Asi nejznámějším gastronomickým produktem ve žlutých vlacích je nabídka dvou druhů suši, které zákazníci pořídí za 80 korun. Půl litru piva v RegioJetu stojí 20 korun. Nabídku Leo Expressu tvoří především obložené bagety, které vyjdou na 39 korun. Malé pivo v plechovce v Leo Expressu stojí 20 korun.
Wrap s masovými kuličkami / Kuřecí wrap | 59 Kč |
Bageta šunka + sýr | 39 Kč |
Caesar salát | 59 Kč |
Žemle s paštikou | 29 Kč |
Croissant | 19 Kč |
Snídaně (káva + croissant) | 25 Kč |
Tiramisu | 35 Kč |
Sušené jahody | 19 Kč |
Lízátko | 5 Kč |
Chipsy | 19 Kč |
Pivo Lobkowitz | 20 Kč |
Čaj / Kakao | 19 Kč |
Espresso | 19 Kč |
Minerální voda / limonáda 0,5 l | 15 Kč |