Kontroloři Státní zemědělské a potravinářská inspekce loni dočasně uzavřeli 115 maloobchodních prodejen. Předloni jich bylo 178. Matematicky to sice vychází jako důvod k oslavám, jenže inspektoři to jako zlepšení nevidí.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce to v žádném případě neinterpretuje jako zlepšení situace, z kontrolních zjištění v terénu naopak plyne, že neakceptovatelné množství kontrolovaných lidí stále není schopné dostát ani základním požadavkům potravinového práva,“ řekl iDNES.cz tiskový mluvčí úřadu Pavel Kopřiva.
Největšími provinilci roku 2019 jsou provozovny společného stravování, to znamená restaurace, pivnice, vinárny a cukrárny. Zatímco v roce 2018 představovaly jednu třetinu uzavřených provozoven, minulý rok už jich byla téměř polovina.
Nelichotivou zprávu dokresluje mnoho fotografií, které inspektoři při neohlášených kontrolách pořídili. Jsou na nich vidět třeba kuchyně s vybavením pokrytým nánosy dlouhodobě neuklízené špíny a zbytků jídla, sklady, kde se kvůli nahromaděným věcem dá těžko otočit, někde našli i myší trus nebo mrtvé šváby a hlodavce.
Jeden z podniků skladoval rýži bez obalu, vysypanou na zemi, dalšímu zase netekla teplá voda. A znovu se našel i případ, kdy podnik, zpracovávající potraviny, rekonstruoval prostory za provozu.
Bistro v centru Brna bylo prolezlé šváby. Inspektoři ho uzavřeli (únor 2018):
12. února 2018 |