Šest miliard korun by se podle dokumentu mohlo přerozdělit mezi 8 500 až 10 000 subjektů, jimž kvůli přijatým opatřením, jako jsou zavřené restaurace nebo školní jídelny, klesly příjmy alespoň o čtvrtinu.
„Vychází se z potenciálního počtu žadatelů 8 500 až 10 000 společností s průměrným počtem zaměstnanců 30, za předpokladu sazby maximálně 200 000 Kč na subjekt a dále maximálně 20 000 Kč na každého zaměstnance. Vychází proto požadovaná finanční alokace na nový dotační program ve výši šest miliard Kč,“ vysvětluje výpočet výše dotace resort.
Stamiliony za shnilé jídlo. Toman chce bolestné pro výrobce i hospody |
Podle materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě šest miliard korun měsíčně. Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun, přičemž největší propad mají malé řemeslné pekárny.
Propad tržeb u lihovin v případě trvání vládních omezení do konce roku dosáhne nejméně 2,5 miliardy korun, u pivovarů 1,4 miliardy Kč měsíčně. U vinařů jde o zhruba 185 milionů korun měsíčně, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč. Očekávají se také ztráty u ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.
Každý týden podle materiálu ztratí zemědělské a potravinářské subjekty kvůli vládním opatřením zhruba 1,5 miliardy korun. Program by měl pomoci zajistit životaschopnost podniků, dotace bude čistě k hospodářskému výsledku.
Agrárníci chtějí přímou podporu
Agrární komora ČR volá kromě přímé finanční podpory také po částečném odpuštění sociálních odvodů. Podle tajemnice komory Gabriely Dlouhé pandemie znamenala také vyšší náklady na pracovní sílu kvůli uzavření hranic, ošetřování členů rodiny nebo zaměstnancům v karanténě.
Ztráty v gastru kvůli viru jsou 750 milionů týdně, hlásí Potravinářská komora |
Komora navrhuje odpuštění sociálních odvodů od října do konce roku pro všechny zemědělské podniky na prvních 50 zaměstnanců. Větší podniky se přitom podle Dlouhé často věnují pěstování citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel nebo živočišné výrobě, což se snaží stát dlouhodobě podporovat.
Dlouhá vysvětluje, že lidé sice stále budou jíst, ale gastroprovozy a maloobchod nejsou úplně spojené nádoby, jak kvůli uzavřeným odběratelským smlouvám, tak kvůli typu balení a produktům.
„Řetězce neberou ten stejný sortiment jako gastroscéna, protože to je specifický kanál a ten nepřeteče do maloobchodu. Konzervy ze supermarketu taky nevezme gastro,“ vysvětluje. Navíc mají producenti problémy i s odbytem masa do zahraničí, například kvůli zavřeným hotelům. Vzniká tak tlak na cenu, která se pak snižuje.
Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.
SEKTOR | TÝDENNÍ ODHADOVANÁ ZTRÁTA TRŽEB v sektoru/společnosti | ODHADOVANÝ POČET ŽADATELŮ O KOMPENZACE |
---|---|---|
MASO (hovězí a vepřové) | 150 mil. Kč | 300–400 subjektů |
DRŮBEŽÍ MASO | 15 mil. Kč | 4 subjekty |
MLÉKO | 60 mil. Kč | 8 subjektů |
ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY | 385 mil Kč | tisíce subjektů |
PEKÁŘSKÉ VÝROBKY | 25 mil. Kč | 100 subjektů |
RYBY | 2 mil. Kč | 30–50 subjektů |
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | 90 mil. Kč | 20 subjektů |
VÍNO | 50 mil. Kč | 380–500 subjektů |
PIVO | 350 mil. Kč | 300–400 subjektů |
LIHOVINY | 220 mil. Kč | 15 subjektů |
OSTATNÍ | 150 mil. Kč | 100–200 subjektů |
Celkem | 1497 mil. Kč | 8 500–10 000 subjektů |
Zdroj: MZe |