Společnost, ve které pracovalo v poslední době sedm zaměstnanců, po nečekaném úmrtí Jany Kasalové nejspíše ukončí svoji činnost.
"Naposledy jsme pekli ve středu. Teď už došly suroviny a který zákazník bude čekat tři měsíce, než se situace vyřeší?" řekla Jaromíra Gajdošová, která se nyní stará o nejnutnější chod pekárny.
Řízení firmy by mohly převzít dědičky a pekárna by tak pokračovala ve výrobě. Toto řešení však obě dcery Jany Kasalové odmítají.
"Starší z nich měla pracovat od začátku února v Praze. Teď se sice na pár dní vrátila, ale v Karlovicích zůstat nechce," vysvětlila Gajdošová, která sama čeká, kdy se ve firmě objeví likvidátor, který společnost zruší. "Zatím jsem zůstala, nemůžu nechat ostatní holky v této situaci samotné," dodala.
O ochranný certifikát EU pro valašský frgál usilovala Kasalová od roku 2006. Dva roky shromažďovala potřebné podklady a 31. října 2008 podala žádost o vydání certifikátu u Úřadu průmyslového vlastnictví. Připomínkové řízení v Česku prošlo bez problémů a v roce 2010 byla žádost postoupena Evropské komisi do Bruselu (více čtěte zde).
Kasalová očekávala, že udělení ochranného certifikátu by mohlo proběhnout do konce roku 2012. Do dnešního dne se tak však nestalo.
Žena, která myšlence získání prestižní značky věnovala velké množství energie, se tak jejího naplnění nedočkala. Navíc končí i pekárna, která od roku 1985 pekla frgály nejen pro hosty jejího penzionu, ale i pro drobné obchody nebo velké obchodní řetězce.