Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Živnostníci tráví na nemocenské dvakrát delší dobu než zaměstnanci

  9:15aktualizováno  9:15
Živnostníci v Česku neradi chodí na nemocenskou, když už ale jdou marodit, vedou žebříčky v délce pracovní neschopnosti. Zatímco zaměstnanci jsou na neschopence v průměru 40 dnů, u živnostníků je to dvaapůlkrát déle, přesně 107 dnů. Kvůli lehčím nemocem si živnostníci neschopenku totiž podle expertů neberou.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Zajímavý je i fakt, že živnostníci marodí déle kvůli nemoci a zaměstnanci kvůli pracovnímu úrazu. Počet loni nahlášených neschopenek se meziročně zvýšil o 4,5 procenta na 1,7 milionu. To vše vyplývá z údajů Českého statistického úřadu za rok 2017.

„Živnostníci jsou pod velkým tlakem a na rozdíl od zaměstnanců si nemohou dovolit marodit kvůli lehčím nemocem. Prvních 14 dnů neschopenky totiž nejsou finančně nijak zabezpečeni a o moc lepší to není ani potom,“ komentoval čísla Lubomír Winkler ze společnosti Ardon Safety, která poskytuje živnostníkům i firmám poradenství v oblasti bezpečnosti práce.

Nemocný živnostník musí podle Winklera řešit ušlý zisk, natahovat termíny zakázek, které nestíhá plnit, platit sankce z prodlení. Přitom jen málo řemeslníků si nechá poradit s nastavením osobního systému bezpečnosti práce, který by omezil zdravotní rizika jejich podnikání. Winkler v této souvislosti připomněl obrovskou spotřebu levných kožených rukavic, podle testů často zdravotně závadných a navíc s minimální mechanickou ochranou.

Klienty nezajímá, jestli mě bolí hlava nebo záda, říká stavař

Tendenci živnostníků přecházet méně závažné nemoci potvrzuje Josef Hulín ze stavební firmy Redom.cz. „Zadavatele stavby nezajímá, že mě bolí hlava nebo záda. Živnostník lehne, až když jde opravdu do tuhého, to znamená pracovní úraz nebo vážnější onemocnění. Pracuju v hodně konkurenčním prostředí a nemůžu si dovolit žádné výpadky kvůli nemoci,“ uvedl.

Živnostníkům se neschopenka nevyplatí finančně, rozdíl výdělku a výše nemocenské je příliš velký, vysvětlil neochotu živnostníků odcházet na neschopenku kvůli méně závažným nemocem lektor bezpečnosti práce Petr Kaňka z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. 

„Pokud už jdou živnostníci marodit, tak je to s opravdu vážnou nemocí, kterou nejde přechodit jako rýmu. To samozřejmě hodně prodlužuje dobu pracovní neschopnosti, která je skoro dvaapůlkrát delší než u zaměstnanců. Živnostníci se vedle toho tak snaží aspoň částečně kompenzovat začátek neschopenky, kdy neměli žádné peníze z podnikání ani z nemocenské,“ odůvodnil Kaňk, proč zůstávají živnostníci na nemocenské déle než zaměstnanci.

Základ je bezpečnost práce

Správně nastavený systém bezpečnosti práce zvyšuje podle Winklera konkurenceschopnost v řemeslných oborech, snižuje nemocnost, pracovní úrazovost a náklady na pořizování rukavic, přileb a dalších pomůcek.

 „Náš bezpečnostní audit například odhalil, že pracovníci subdodavatelské firmy používali pro práci s plechy rukavice bez odolnosti proti prořezání. Aby se dělníci chránili, nosili na každé dlani dvě vrstvy rukavic, přesto docházelo k úrazům. Dvojitá spotřeba rukavic na každého zaměstnance stála firmu dvojnásobné náklady, navíc platila za ochranu, která stejně nefungovala,“ dodal.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

IKEA otevře v Praze pop-up studio, nový obchodní dům v Česku zatím nebude

IKEA Point na Václavském náměstí v Praze

Ve čtvrtek otevře švédský nábytkářský gigant IKEA na pražském Václavském náměstí novou pobočku. Provozovna s názvem...

Najdete na iDNES.cz