Výzva pro odvážné mlsouny: Farmáři z Francie umíchali bůčkovou zmrzlinu

  10:59aktualizováno  10:59
Dva francouzští farmáři přišli s velmi neobvyklým gastronomickým výtvorem. Tradiční francouzská pomazánka rillette je inspirovala k vytvoření zmrzliny s příchutí vepřového bůčku. Elegantně se tak vypořádali s výpadkem příjmů z mléka.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Patrice a Catherine Riautéovi z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

„Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: ‚A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?‘“ popsal Riauté.

Fotogalerie

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

„Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi,“ řekl Riauté.

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny, tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

„Zdá se, že to funguje. Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette,“ uvedla Riautéová. Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. „Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná,“ sdělil. Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.

Autoři: ,


Témata: Zmrzlina, Francie, mléko

Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...



Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Aero představilo nový letoun L-39NG za účasti vládní špičky

Nová stíhačka L-39NG na oficiálním představení Aera Vodochody

Na pátečním „roll-outu“ společnost Aero Vodochody poprvé představila finální podobu nového letounu L-39NG. Letoun by...

Další z rubriky

Křetínský kupuje podíl deníku Le Monde, tvrdí list

Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty

Český miliardář Daniel Křetínský jedná s francouzským finančníkem Matthieu Pigassem o koupi podílu ve francouzském...

Česku ujíždí západní vlak. Nestíhá tempo inovací, kulhá na trhu práce

Ilustrační snímek

V konkurenceschopnosti Česká republika drtí Visegrád, ale selhává v pokusu dohánět země západní Evropy. Největší...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...



Najdete na iDNES.cz