Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zmrzlina: vzpomínky na dětství

  12:00aktualizováno  12:00
Zmrzlina je pro většinu z nás spojena s dětstvím. Vzpomínky na upatlanou pusu od eskyma (dříve nemělo ani to dnešní dřívko), které se prodávalo v kině za padesátník, a polárkový dort po nedělním rodinném obědě jsou v Česku zřejmě tak silné, že se s nimi museli vypořádat i noví výrobci zmrzliny.
Zmrzlina

Zmrzlina | foto: Michal SváčekMF DNES

Staré dobré "polárkáče" se totiž stále drží na první příčce žebříčku popularity. Podle průzkumu GfK se jich prodá dvakrát víc než vaničkových zmrzlin.

"Stálice zmrzlinové nabídky, nanukové dorty či eskymo, neztratily nic ze své oblíbenosti. Zákazníky k nákupu přesvědčuje nejen oblíbená chuť, ale také nízká cena těchto výrobků. Proto jsou jim věrní, i když velmi rádi vyzkoušejí také novinky," potvrzuje tisková mluvčí Teska Jana Matoušková.

Hity minulého století - polárkový dort, nanuk, eskymo, míša a ruská zmrzlina - vypadají stejně jako dřív a chutnají téměř stejně jako dřív, přesto to jsou tak trochu jiné výrobky. Ty minulé se vyráběly v mlékárnách, ty dnešní v mrazírnách. Už nejíme mléčný výrobek, nýbrž mražený výrobek.

Čtěte zmrzliny
Dnešní zmrzliny se obejdou bez mléka. Naprostá většina je z rostlinných tuků, i když se znovu objevují i mléčné a smetanové. Proto je dobré, pokud chcete vědět, co kupujete, věnovat pozornost obalům.

Rostlinné tuky nahradily mléko a smetanu nikoliv ve jménu zdraví, ale kvůli ceně. Jsou totiž levnější, obzvláště ty méně kvalitní. A právě ty používají výrobci nejčastěji.

Chuť a konzistence jsou dva nejdůležitější parametry úspěšné zmrzliny. Jahodová musí chutnat po jahodách, zároveň nesmí v ústech drhnout, ale jen lehce polechtat jazyk a pak hladce vklouznout do krku. V tom je právě umění - udělat zmrzlinu tak, aby byla ledově chladná, ale v ústech "roztála".

Pamatujete si na slastný výraz ve tváři filmové hrdinky Bridget Jonesové, když si léčila splín kilovkou smetanové zmrzliny? Ta určitě nebyla z rostlinných tuků.

Zmrzliny netřeba se bát
Zmrzliny jsou stále považovány za rizikovou skupinu potravin, protože se prodávají v letních vedrech a často přímo na ulici. Dnes se však vyrábějí jinými technologiemi a riziko je malé.

"V Praze jsme léta letoucí neměli jediný případ individuálního, natož hromadného onemocnění ze zmrzlin," říká Marie Čemusová z pražské hygienické stanice o zmrzlinách, které se připravují v cukrárnách a kavárnách.

Ani výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která v létě prodej zmrzlin intenzivně sleduje, nenasvědčují tomu, že by zákazník nějak riskoval. Za poslední dva roky nenašli inspektoři ani jednou v mražených krémech a zmrzlinách salmonely.

Častěji objevují poškozené obaly či tvar zmrzlin a nevyhovující teploty při skladování. Macešské zacházení obchodníků s mraženými výrobky sice nepředstavuje zdravotní riziko, ale rozhodně nesvědčí chuti zmrzliny.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

ANALÝZA: Státníci se políbili, obavy z obchodní války mezi USA a EU trvají

Americký prezident Donald Trump se setkal s předsedou Evropské komise Junckerem...

Ani středeční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem úplně...

Coca-Cola se stahuje se sladkými nápoji ze středních škol

Coca-Cola (ilustrační snímek)

Nápojařská firma Coca-Cola už nebude nabízet na středních školách v České republice sladké nápoje, tedy například...

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...



Najdete na iDNES.cz