Staré dobré "polárkáče" se totiž stále drží na první příčce žebříčku popularity. Podle průzkumu GfK se jich prodá dvakrát víc než vaničkových zmrzlin.
"Stálice zmrzlinové nabídky, nanukové dorty či eskymo, neztratily nic ze své oblíbenosti. Zákazníky k nákupu přesvědčuje nejen oblíbená chuť, ale také nízká cena těchto výrobků. Proto jsou jim věrní, i když velmi rádi vyzkoušejí také novinky," potvrzuje tisková mluvčí Teska Jana Matoušková.
Hity minulého století - polárkový dort, nanuk, eskymo, míša a ruská zmrzlina - vypadají stejně jako dřív a chutnají téměř stejně jako dřív, přesto to jsou tak trochu jiné výrobky. Ty minulé se vyráběly v mlékárnách, ty dnešní v mrazírnách. Už nejíme mléčný výrobek, nýbrž mražený výrobek.
Čtěte zmrzliny
Dnešní zmrzliny se obejdou bez mléka. Naprostá většina je z rostlinných tuků, i když se znovu objevují i mléčné a smetanové. Proto je dobré, pokud chcete vědět, co kupujete, věnovat pozornost obalům.
Rostlinné tuky nahradily mléko a smetanu nikoliv ve jménu zdraví, ale kvůli ceně. Jsou totiž levnější, obzvláště ty méně kvalitní. A právě ty používají výrobci nejčastěji.
Chuť a konzistence jsou dva nejdůležitější parametry úspěšné zmrzliny. Jahodová musí chutnat po jahodách, zároveň nesmí v ústech drhnout, ale jen lehce polechtat jazyk a pak hladce vklouznout do krku. V tom je právě umění - udělat zmrzlinu tak, aby byla ledově chladná, ale v ústech "roztála".
Pamatujete si na slastný výraz ve tváři filmové hrdinky Bridget Jonesové, když si léčila splín kilovkou smetanové zmrzliny? Ta určitě nebyla z rostlinných tuků.
Zmrzliny netřeba se bát
Zmrzliny jsou stále považovány za rizikovou skupinu potravin, protože se prodávají v letních vedrech a často přímo na ulici. Dnes se však vyrábějí jinými technologiemi a riziko je malé.
"V Praze jsme léta letoucí neměli jediný případ individuálního, natož hromadného onemocnění ze zmrzlin," říká Marie Čemusová z pražské hygienické stanice o zmrzlinách, které se připravují v cukrárnách a kavárnách.
Ani výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která v létě prodej zmrzlin intenzivně sleduje, nenasvědčují tomu, že by zákazník nějak riskoval. Za poslední dva roky nenašli inspektoři ani jednou v mražených krémech a zmrzlinách salmonely.
Častěji objevují poškozené obaly či tvar zmrzlin a nevyhovující teploty při skladování. Macešské zacházení obchodníků s mraženými výrobky sice nepředstavuje zdravotní riziko, ale rozhodně nesvědčí chuti zmrzliny.