Znalci mají české pivo v oblibě

  • 1
Jaká je pozice a image českého piva v zahraničí? Příloha TEST se zeptala předních odborníků na pivovarnictví - novinářů, publicistů, sládků i technologů za českými hranicemi.

A na jaké otázky přesně znalci odpovídali?

1) Máte rádi české pivo?

2) Vyhledáváte české pivo v pubech či hospodách se zahraničním pivem?

3) Máte oblíbenou značku?

4) Domníváte se, že konzumenti ve Vaší zemi ví, že plzeňský typ piva pochází z Čech?

MICHAEL JACKSON
- guru pivní žurnalistiky
- za 30 let svého působení prodal přes 5 milionů knížek, vydal nespočet článků
- věnuje se též psaní o whisky

1) Rozhodně.

2) Ve Spojených Státech (kde trávím většinu času), ve Velké Británii (kde žiji) a v pivních velmocích jako jsou Belgie či Německo, které nabízí velkou škálu pivních stylů, vždy vyhledávám místní speciality.

USA mají největší počet malých pivovarů, které hledají inspiraci většinou v anglických, belgických či německých pivech, minimálně u českých. Při ochutnávání těchto stoutů, porterů, ales, pšeničných piv, mnichovských ležáků, se na české plzeňské často nedostane.

Pokud mám na něj chuť či náladu, sáhnu nejdříve po americkém vzorku, nejen pro jeho „svěžest“ (freshness), ale také pro jeho výraznější chuť. V současné době mým nejoblíbenějším je Prima Pils z pivovaru Victory Brewing v městečku Downing v Pennsylvánii. Dále mě napadá velmi ochmelené pivo Jever z Německa. Při mém rozhodování jsou obě tato piva velkou konkurencí Prazdroji a Budvaru (díky tomu, že teď je Budvar v USA k dostání, i když se jménem Czechvar).

Tak jako Irsko je známé stouty, tak Británie se proslavila svými ales. V těchto zemích si dávám většinou místní pivo. Ale například v Dublinu ve skvělém Brewpubu (restaurační pivovar) Porter Hause můžete kromě jejich porterů ochutnat i Hersbrucker, místní plzeňské, což je asi tak jediné pivo svého druhu, které bych na „ostrovech“ pil. Jinak si u nás rád zajdu na Prazdroj, Staropramen či Budvar.

3) Když mám naplánovanou cestu do Čech, připravuji se několik dní dopředu. Mám rád Vaši zemi i její lidi. Z piv si dávám ty, které jsem již zmiňoval ( u Staropramenu je to navíc Granát), na druhou stranu velmi rád ochutnám piva z malých pivovarů. Rozhodně nepohrdám pivem Primátor z Náchodu a Porterem z Pardubic. Taky točené pivo v Brewpubu Sv.Norbert nedaleko Pražského Hradu je velmi osvěžující.

4) Zcestovalí, sofistikovaní, vzdělaní a světaznalí lidé to určitě ví. Příznivci piva nejspíš taky. A běžná populace? Nemám představu. Kdybych si měl tipnout, tak do 5ti procent.

Na závěr si neodpustím malou poznámku: Vařit Prazdroj v Polsku je chyba. Pokud totiž propagujete svoje pivo jako Originál a ještě k tomu pivo světového významu, je nezbytné ho vařit ve městě, které nosí jeho jméno.

 

KARL OCKERT
- sládek pivovaru Bridgeport Brevery Oregon

1) Má matka pochází odněkud od Prahy, proto mám vřelý vztah ke všemu českému, zejména pivu.

3) U nás je k dostání Prazdroj a Czechvar. Obě piva mi velice chutnají.

4) Myslím, že u nás na západním pobřeží USA, všeobecné podvědomí o tom, odkud různá piva pocházejí, je na vysoké úrovni. Spousta mých kamarádů ví, že plzeňské je z Čech.

 

LORENZO DABOVE
- nejznámější propagátor pivních speciálů v Itálii
- věnuje se pořádání pivních seminářů
- v Itálii píše o pivu jako jediný do všech možných periodik

1) Ano. Česká piva jsou hned po belgických a britských pivech má nejoblíbenější.

2) Navštívil jsem Česko dvakrát, tudíž jsem měl možnost ochutnat spoustu Vašich piv. Dávám přednost malým vesnickým hospůdkám (zejména mají-li „tmavé“ pivo) před těmi městskými.

3) Při návštěvě Vaší země na mě udělalo velký dojem nefiltrované pivo Eggenberg, které jsem si dával v Českém Krumlově. Jinak z těch, které jsem zařadil do degustací u nás doma můžu zmínit Louny, Pernštejn a Lobkowicz.

4) Pivní kultura v Itálii se zlepšuje, takže mnohem více lidí nyní ví, že plzeňské pivo pochází z Čech. Nicméně spousta lidí si stále myslí, že plzeňské přišlo z Německa. Během mých lekcí jsem alespoň tisíckrát opakoval, že plzeňské se zrodilo v Plzni v roce 1942.

 

THOMASE DALLDORF
- vydavatel a šéfredaktor časopisu o pivu Celebrator Bier News

1) Zbožňuji česká piva!! Představují nejlepší lagery (pivo spodního kvašení) na světě.

2) Návštěva plzeňského Prazdroje a možnost ochutnat jejich nepasterované pivo přímo v pivovaru patří mezi mé nejskvělejší pivovarnické zážitky.

3) Bohužel vaše piva, když dorazí k nám do Ameriky, nemají stejnou, tak svěží chuť. Nicméně, české plzeňské je stále nejvyšší meta pro srovnání s ostatními lagery.

4) Je smutné, že velké americké pivovary s bezednými rozpočty na reklamu usměrňují představu amerického konzumenta o plzeňském pivu. Například pivovar Miller, který má stejného majitele jako Prazdroj, tedy koncern SAB, nazývá své pivo Miller "a fine Pilsner beer". Nic nemůže být dál od pravdy.

 

DON SCHEIDT
- počítačový programátor, který se přes 20 let věnuje profesionálně degustaci a pivovarnické publicistice
- píše pro různá pivní periodika

1) České pivo mám moc rád.

2) Puby v Seattlu, kde bydlím, velmi zřídka nabízejí české pivo. A pokud ano, pak jde většinou o plzeňský Prazdroj. Ať už točený, nebo v láhvi.

3) Vzhledem k omezené nabídce bych ale rád zmínil kromě Budvaru a Prazdroje hlavně Starobrno.

4) Jen nepatrná část Američanů ví, že plzeňský typ piva má původ v Čechách. Američané všeobecně nejsou sběhlí v zeměpisu a spousta z nich by ani nedokázala na mapě Čechy ukázat.

 

JEFF EVANS
- přední britský publicista, který píše pro různá periodika
- získal několik významných ocenění

1) Ano.

2) Například vloni jeden místní pub začal točit Prazdroj. Ochutnal jsem a byl skvělý. Po čase ho ale stáhli, protože se moc neprodával. Konzumenti lagerů v Británii mají nejspíš rádi mezinárodní velká jména, moc nevybočují z řady. Tak si myslím, že Prazdroj byl pro mě příliš „dobrý“.

3) Snad kromě Prazdroje ani ne.

4) Někteří ano, většinou je to ale jedno.

 

JACK CURTIN
- nezávislý publicista, věnuje se profesionálním degustacím
- píše o pivu pro nespočet periodik nejen s pivovarnickou tématikou

1) Mám rád všechna dobrá piva. A většina českých, co jsem zatím ochutnal, byla dobrá.

2) Řekl bych že ani ne. Záleží ale na zemi, kde ten pub je. V Belgii je tolik místních specialit, že na české si ani nevzpomenu. Ale například v Itálii je Vaše pivo příjemná změna.

3) Kromě Prazdroje nic zvláštního.

4) "Pivní guru" rozhodně ano, ale obávám se, že průměrný konzument ne.

 

OWEN BARSTON
- nezávislý "výzkumník", profesionální degustátor
- odborný asistent Michaela Jacksona
- spoluautor knižních publikací o pivu

1) Ano, zbožňuji české pivo.

2) Chodím na točený Staropramen, Gambrinus, Prazdroj i Budvar. Připadá mi ale, že chuť těchto piv pro britský trh je částečně odlišná, změněná. Evidentní je u Staropramene, který je mnohem sladší.

3) Nejvíc jsem si oblíbil pivo z klášterního pivovaru na Strahově. Pivo od Fleků podle mě patří mezi horních (nejlepších) 10 na světě.

4) Domnívám se že méně než 1% britských konzumentů ví, že plzeňské pochází z Čech. Větší procento určitě ví, že Češi jsou známí výrobou lahvového piva, ale nedokázali by říct proč.

 

STEPHEN BEAUMONT
- nejznámější kanadský publicista
- napsal několik knih o pivu a jídle, kanadských pivovarech
- školí personál mezinárodních hotelů o pivu, jeho servírování a jeho odlišnostech

1) Ano, české pivo patří k mým nejoblíbenějším.

2) V Severní Americe je obtížné najít v pubech česká piva, kromě Czechvaru (Budvar) a Prazdroje se dá občas sehnat Rebel, Staropramen, Radegast a případně jedna či dvě další značky.

3) Pravidelně si kupuji Czechvar a plzeňský Prazdroj.

4) Nedomnívám se, že by si lidé spojovali plzeňský typ piva s Českou republikou. Pro místní kanadské konzumenty znamenají Czechvar a Prazdroj celý trh a nedovedou si představit, že by pili jinou značku. Bylo by dobré aby se nebáli vyzkoušet jiné.

 

CONRAD SEIDL
- rakouský novinář, který kromě pivovarnictví píše o politice pro rakouské deníky
- žije ve Vídni

1) Ano, české pivo mám velice rád, jako spousta lidí ve Vídni.

2) Pravidelně navštěvuji Schweizerhaus ve Vídni, což je nejznámější česká pivnice mimo ČR. (zasloužila se velkou mírou o propagaci Budvaru na místním pivním trhu)

3) O popularizaci českého piva se v poslední době zasloužila zejména dvě piva: Velkopopovický Kozel - nejznámější produkt, a Starobrno - jako pivo které má největší distribuci.

4) Malá část konzumentů si značku plzeňský Prazdroj spojuje s Vaší zemí. (Prazdroj není u nás tolik rozšířen a oblíben.) A průměrný konzument stejně tuto značku nepije, a proto ho to ani tolik nezajímá.