Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znalci vyberou 77 nejlepších českých a moravských vín

  15:21aktualizováno  15:21
Odborní degustátoři dnes začali v Brně posuzovat tři sta deset vzorků vín od téměř devadesáti výrobců z celé země. Jejich úkolem je vybrat nejlepších TOP 77 vín České republiky, vyrobených výhradně z tuzemských hroznů a kterých mají firmy či vinaři minimálně 300 lahví.
Znalci posoudí více než tři stovky vzorků

Znalci posoudí více než tři stovky vzorků | foto: MF DNES

"Cílem je umožnit běžnému spotřebiteli orientaci v široké domácí nabídce," řekl ředitel soutěže Dan Mádr.

Pětici odborných komisí vedou Eduard Postbiegl z Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity a Jaroslav Suský ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Degustátoři používají pouze mezinárodní stobodovou stupnici O.I.V. a anonymní ochutnávku. "Růst v kvalitě domácích vín je patrný," upozornil Postbiegl.

Vína a sekty dostanou od tuzemských i zahraničních odborníků ohodnocení v podobě hvězdiček. Pět obdrží vína mimořádná, čtyři vína výborná a tři velmi dobrá.

Podmínkou účasti v komisi jsou platné degustační zkoušky a nezávislost hodnotitelů na výrobcích vína. Komise Top Design posoudí i etikety a vzhled láhve.

Vítězi loňské TOP 77 se pro období 2004/2005 staly Ryzlink rýnský 2000 výběr z hroznů z firmy Tanzberg Mikulov, Sauvignon 2003 pozdní sběr od Luboše Oulehly z Nových Bránic a Frankovka 2000 jakostní od Ladislava Musila z Dolních Kounic. Více ZDE

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 4. listopadu v kongresovém sále Masarykovy univerzity Brno ve Vinařské ulici. Veřejnost bude moci ochutnat 77 nejlepších tuzemských vín také 9. listopadu v Praze. Mádr doplnil, že před vyhlášením výsledků se uskuteční třetí ročník Mezinárodní konference Víno a zdraví a součástí akce bude i dražba archivních vín, jejíž výtěžek věnují organizátoři Nadaci na pomoc popáleným dětem

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

Vesnice Ludmírov, která těsně před koncem války unikla masakru.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti...

Najdete na iDNES.cz