Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znalci vybírali nejlepší pálenku. Ochutnali jich 250

  9:53aktualizováno  9:53
Ochutnat téměř dvě stě padesát druhů pálenek ze švestek, jablek, broskví, hrušek, meruněk, třešní, hroznového vína, višní, ale také třeba z malin, jahod, šípků a dokonce i z černého piva. Takový úkol stál v Olomouci před celou armádou třiceti odborných degustátorů
Komise vyhlásí výsledky koštu 8. října na výstavě Olima 2005.

Komise vyhlásí výsledky koštu 8. října na výstavě Olima 2005. | foto: Lubomír AnčinecMF DNES

Ti v pátek přijeli do hanácké metropole a měli rozhodnout o vítězi letošního ročníku Flora koštu.

Podle vedoucího komise Jana Stávka kladli degustátoři z řad Unie destilatérů, odborníci brněnské univerzity či potravinářští inspektoři hlavní důraz na vůni pálenky. "Ale hodnotí se i vzhled, chuť a takzvaná dochuť," podotkl Stávek.

Každému z ochutnávačů včera prošlo rukama, ale především ústy, pětadvacet vzorků z pálenic po celé Moravě. Členové komise si však během podobných soutěží ovocných destilátů příliš neužijí. "Správně by ji totiž měli jen podržet v ústech na jazyku a pak vyplivnout. Rozhodně ne pít," upozornil šéf komise.

Čas od času se ovšem některý z degustátorů nechá zlákat, což pokaždé nemusí dopadnout dobře. "Zrovna loni nám jeden ze členů ochutnával až příliš, takže na konci soutěže už toho moc nerozeznal. Ale takové případy jsou naštěstí naprosto výjimečné," dodal Stávek.

Odborníkem na destiláty se podle něj nemůže stát každý. "Je to dáno ve velké míře geneticky. Někdo má smysly vyvinuté lépe a někdo hůře," podotkl.

Ideální věk degustátora se prý pohybuje mezi dvaceti až čtyřiceti roky. "Mladý člověk má lepší a citlivější smysly, ale zase mu chybí zkušenosti, taková vnitřní knihovna, do které ukládá všechny otestované vzorky. Později mu to umožňuje porovnat vzorek s dříve ochutnanými destiláty a určit případné vady," řekl Stávek.

Nejlepší pálenku letošního ročníku komise slavnostně vyhlásí 8. října během gastronomické výstavy Olima 2005. Šťastným vítězem se stal Zdeněk Krutil z Dřevohostic na Přerovsku za svou 48procentní malinovici, ročník 2004.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Najdete na iDNES.cz