Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znalec: Pivo Stella musí při čepování přetéct

  8:59aktualizováno  8:59
Čepování pěnivého moku má svoje pravidla a zásady. Dvojnásob to platí pro belgická piva, včetně značky Stella Artois. Majitel táborské restaurace U Dvou koček Jiří Kettner je v točení této značky tak zdatný, že se v celorepublikovém klání umísťuje na medailových místech.
Belgické pivo Stella Artois by se mělo čepovat do speciální sklenice na stopce

Belgické pivo Stella Artois by se mělo čepovat do speciální sklenice na stopce | foto: Profimedia.cz

Loni byl druhý, letos třetí. "To víte, že jsem byl z bronzového pořadí zklamaný. Po druhém místě jsem chtěl vyhrát. Myslím si, že jsem udělal v soutěži vše, jak jsem měl, a přesto to nestačilo. Nemyslím si, že jsem byl horší," zhodnotil svůj letošní výkon Jiří Kettner, který se v restauratérství pohybuje sedm let.

Při soutěži jako jeden z mála dobře zvládl natočit dvě piva najednou, což je nejsložitější úkol. "Piva se točí při jednom otevření kohoutku," uvedl Kettner. Potom se čepuje malé belgické pivo Hoegaarden a na závěr se porotcům servíruje černý klášterní ležák Leffe.

A v čem tkví kouzlo čepování piva Stella Artois? Patří k tomu několik rituálů. Například speciální pivní sklenici, která je na stopce, není povoleno držet jinde než právě za nožičku.

"Když začnete točit, první hlt piva se vyleje do odkapávače na pípě. Před natočením se má sklo namočit. A co je hlavní, je povinnost, aby pivo přeteklo," popsal postup Kettner. Pěna se pak seřízne speciálním nožem. Ke sklenici se Stellou patří i papírová rozetka jako ozdoba. Samozřejmostí jsou originální tácky.

"V lecjaké pražské restauraci nedostanete Stellu v takové kvalitě jako v Táboře U Dvou koček," míní hostinský.

Ne každému ale Stella Artois vyhovuje. Pro někoho má moc navinulou chuť. Není ale tak hořká jako mezi Čechy oblíbená plzeň. "Když si dávám pivo, tak Stellu," řekl Jiří Kettner, který podotkl, že toto belgické pivo se už nedováží. Vyrábí ho Staropramen přímo v republice.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Čtvrt milionu lidí v Česku pracuje načerno. Za legální práci firmy nechtějí platit

Na mostě nedaleko 149. kilometru dálnice D1 u Jabloňova na Žďársku dělníci...

Šedá zóna v podobě nelegálních zprostředkovatelů práce v Česku existuje dlouhodobě, v poslední době však díky dobře...

Černá a bílá půda? Jihoafrický prezident chce vrátit pozemky černochům

Cyril Ramaphosa byl svého času chráněncem Nelsona Mandely, nyní směřuje do...

Jihoafrický prezident plánuje, že napraví křivdy koloniální minulosti a předá půdu vlastněnou bělochy do rukou...

Prasečí mor je v Evropě na vzestupu, ministerstvo zvažuje kontroly dovozu

Ilustrační snímek

Státní veterinární správa zvažuje zavedení povinnosti testovat dovážené vepřové maso na přítomnost viru afrického moru...



Najdete na iDNES.cz