Loni byl druhý, letos třetí. "To víte, že jsem byl z bronzového pořadí zklamaný. Po druhém místě jsem chtěl vyhrát. Myslím si, že jsem udělal v soutěži vše, jak jsem měl, a přesto to nestačilo. Nemyslím si, že jsem byl horší," zhodnotil svůj letošní výkon Jiří Kettner, který se v restauratérství pohybuje sedm let.
Při soutěži jako jeden z mála dobře zvládl natočit dvě piva najednou, což je nejsložitější úkol. "Piva se točí při jednom otevření kohoutku," uvedl Kettner. Potom se čepuje malé belgické pivo Hoegaarden a na závěr se porotcům servíruje černý klášterní ležák Leffe.
A v čem tkví kouzlo čepování piva Stella Artois? Patří k tomu několik rituálů. Například speciální pivní sklenici, která je na stopce, není povoleno držet jinde než právě za nožičku.
"Když začnete točit, první hlt piva se vyleje do odkapávače na pípě. Před natočením se má sklo namočit. A co je hlavní, je povinnost, aby pivo přeteklo," popsal postup Kettner. Pěna se pak seřízne speciálním nožem. Ke sklenici se Stellou patří i papírová rozetka jako ozdoba. Samozřejmostí jsou originální tácky.
"V lecjaké pražské restauraci nedostanete Stellu v takové kvalitě jako v Táboře U Dvou koček," míní hostinský.
Ne každému ale Stella Artois vyhovuje. Pro někoho má moc navinulou chuť. Není ale tak hořká jako mezi Čechy oblíbená plzeň. "Když si dávám pivo, tak Stellu," řekl Jiří Kettner, který podotkl, že toto belgické pivo se už nedováží. Vyrábí ho Staropramen přímo v republice.