Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zrzavá Mary - drobný a hlavně dobře ukrytý originál

aktualizováno 
-
Kdo vkročí od ostravského lokálu U ZRZAVÉ MARY, který jeho majitelé označují za cosi jako irský pub, zůstane možná trochu omráčen. V čase, kdy originální hospodu aby přinejmenším v Ostravě člověk špendlíčkem hledal, je totiž víc než příjemné zjistit, že netradiční a trochu pozoruhodné pojetí nemusí být kýčem, ale příjemnou a hlavně funkční záležitostí. Výjev první: Je něco po poledni, lokál voní ještě panenským dnem. U stolku vedle baru posedávají tři dívky, prstýnky lehkého cigaretového kouře krouží hospodou, jejíž nálada jako by měla lehkou medovou příchuť - barvami i světly, která i v tento denní čas ze sebe dokážou vykřesat pouze přítmí. Hospodou voní káva. Zajímavé aroma pro polední tmavé pivo Kelt, které nejen temnou barvou, ale kupodivu i chutí připomíná Guinnesse. Elegantní pípou s mohutnou pákou tento zajímavý mok vypouští do sympatických, čtyřdecových sklenic z hutného skla mladý číšník v kostkovaných kalhotách. V lepším případě zrzavá číšnice. (Že by Marie?) Ti, kteří s oblibou míří do hospod krátce poté, kdy je výčepní otevřou, takovou atmosféru ocení. Je tu klid a ve vzduchu jako by visívala nejrůznější očekávání. V podnicích, jež mají vlastní osobitý styl, se taková tichá a přitom nepřehlédnutelná nálada dá někdy skoro nahmatat. Je čas oběda, je tedy libo něco k jídlu? Bohužel, to se v tomto podniku příliš nenosí. Snad svačinku nebo lehčí večeři - nabízejí totiž pouze ohřívaný sendvič, ostré utopence nebo korbáčiky. Výjev druhý: je podvečer, atmosféra mírně houstne. Páka výčepu klesá směrem ke sklenici stále častěji, hostů přibývá. Stále hutnější kouř přikrývá to hlavní, čím se interiér hospody proslavil - haldy starých rádií, které vytvářejí všudypřítomnou kulisu. Jsou na policích nad stoly, v úzké chodbě k toaletám. Zatímco ještě před pár hodinami bylo možné podnik, jehož vchod je trochu utopený v boční ulici, přehlédnout, nyní už je kolem hospody magické magnetické pole. Z pootevřených dveřích temně pěje Tom Waits, hutný monotónní šum diskutujících láká dovnitř. Není to halas, je to šum diskuse - v ostravských podnicích vskutku vzácnost. Díky tomu, že v lokále většinou v tuhle dobu už není místo hned u dveří, musí host projít celou hospodou. V případě Zrzavé Mary je to procházka sice krátká, ale příjemná. Je totiž na co koukat. Nejen rádia-pamětníci, ale i další drobnosti mile dotvářejí atmosféru. Různé obrázky, staré dveře přivázané starým motouzem k dřevěné zástěně jako opěradlo, historické antény. Zajímavý detail je rám zrcadla (nebo obrazu) přilepený přímo na stropě. Výjev třetí: krátce po desáté večer - čas, kdy mnohé pivnice v okolí zavírají. Do Zrzavé Mary míří partičky žíznivců, mnozí musí odejít, je beznadějně plno. Kromě piva (mimo Kelta čepují ještě Velvet, ostravskou dvanáctku a černý Staropramen) přichází čas na místní lahůdky. Tedy míchané likéry. Lákavě vypadají například Mexické nebíčko, Čmelák či Čechov. Za hřích rozhodně stojí Štrúdl - vodka s horkým jablečným džusem. Zážitkem je i návštěva místní toalety. Cesta připomíná výlet do katakomb. Záchody, ukryté na dně podniku v temně hnědých stínech, nejsou žádným luxusem. I to zřejmě k takové hospodě patří: náladička až do konce. Výjev čtvrtý: půlnoc se překulila a číšník hostům dává decentně najevo, že roztočí poslední piva. Ale většinou není důsledný, a skupinka u jednoho či dvou stolů smí zůstat až do poslední chvíle. Potom rychle dopít, přidržet číšníkovi dveře a spěchat na noční tramvaj. Zrzavá Mary je ukázkovým příkladem, že nejen hospody, v nichž se psaly dějiny, mají zajímavou atmosféru. V malém ostravském lokále to jednoznačně jde, a přitom majitel ani číšníci se příliš nezadýchají. Naopak, právě ta pohoda může být cenná.

U ZRZAVÉ MARY

Jurečkova ulice, Ostrava 1.
Otevřeno po-so od 12 hod., neděle od 17 hod. Zavírací hodina není na dveřích uvedena.
Asi čtyřicet míst u stolů ve třech malých místnostech.

Kelt 30 Kč ****
Velvet 22 Kč **
Ostravar 12° 16 Kč *
Staropramen černá 10° 16 Kč **
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

Žádná hvězdička je nejméně, pět nejvíc. Útratu si platí autoři sami, personál o hodnocení neví.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.