Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I maso je módní záležitost, říká šéfka firmy dovážející kvalitní steaky

  11:00
Ilona Klímová, jediná majitelka společnosti Aspius, našla před deseti lety díru na trhu a začala do Česka dovážet kvalitní masa ze zahraničí. Dnes řídí firmu s tržbami 100 milionů a buduje značku Moje maso.

Ilona Klímová, majitelka společnosti Aspius. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Podle vás existuje móda i v mase. Jak se mění, co je teď moderní?
Nemění se tak rychle jako u oblečení, módní maso obvykle trvá dva tři roky. Dříve to byly hlavně rumpsteaky a vysoké roštěnce z Jižní Ameriky, pak začal být v kurzu flank steak (spodní šál pupku, pozn. red.), teď vede hanger steak. To je vnitřní část pupku, oválný kus masa velký asi jako list A4. Vysoký je nepravidelně od jednoho do tří centimetrů. Dělá se obvykle vcelku.

Liší se chuť stejné části masa podle toho, odkud pochází?
Ano. Například v Jižní Americe bývá dobytek jen pasený, v Severní Americe je zase dokrmovaný kukuřicí, v Austrálii obilím. Krmení hodně ovlivňuje kvalitu masa a výslednou chuť, gurmán ho z masa pozná. Ale musíte se k tomu projíst. Je to podobné jako s vínem.

Jak vás napadlo dovážet luxusní maso do Česka?
V roce 2002 jsme s manželem objevili díru na trhu. S hovězím či vepřovým masem obchodoval každý, ale nebylo k dostání kvalitnější maso jako hovězí steaky z Ameriky, telecí či jehněčí. Každý se jím zabýval okrajově, a proto takové maso nebylo vůbec, nebo bylo velmi drahé.

Ilona Klímová

Jednatelka a jediná majitelka firmy Aspius, která dováží kvalitní masa ze zahraničí. Letos se dostala mezi deset finalistů soutěže Podnikatel roku v kategorii o nejlepší podnikatelský příběh (více čtěte zde). Firma loni utržila 103 milionů korun, zisk má v řádu procent. Klímová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou a ve Francii získala titul MBA. Řídí Audi A6.

Jak je to možné? Trvalo 12 let od revoluce, než Češi přišli na to, že chtějí jíst také kvalitní maso?
Lidé začali více cestovat a orientovat se ve světové kuchyni. A tím se více vzdělávali. Když dovezete nějaké nové maso, musíte zákazníkům vysvětlit, jak s ním pracovat. Dříve se to neměli kde naučit. Jsou to vlastně masa, která se hojně vařila a konzumovala už za první republiky. Už tehdy se dovážely mražené půlky krav z Argentiny. Chovaly se perličky, křepelky a holoubata. To dnes všechno vyčtete ze starých kuchařek.

Jak jste začínali, kdo byli vaši první dodavatelé?
Pronajali jsme si prostory, vypůjčili peníze kde se dalo, a začali jsme je točit. Zpočátku je to samozřejmě těžké. Dodavatelé chtějí platit dopředu, důvěra se musí budovat, ale dnes už mám mezi mnohými přátele.

Dost rychle jste vyrostli, po třech letech jste měli tržby kolem sta milionů korun...
Nebyla tady žádná konkurence. Vzpomínám si, že jsme na předvánoční trh 2002 dodali první hovězí a jehněčí a obratem se vyprodalo.

Jak dlouho k nám cestuje třeba chlazená argentinská svíčková?
Cesta trvá zhruba měsíc a něco. Během ní se v masu vyvíjí kyselina mléčná, která je jeho konzervantem a zároveň napomáhá zrání. Samozřejmě musí být zpracované za velmi přísných hygienických podmínek, vakuově se zabalí a přesně při nula stupních se přepravuje do Evropy. Převážení na tak velké vzdálenosti je možné jen u červeného masa.

Myslel jsem, že maso na pravé steaky zraje několik týdnů někde vyvěšené.
To je takzvané suché zrání. Vezmete půlku zvířete a ta je při určité teplotě nějaký čas vyvěšená. Americké supermarkety na to mají i speciální komory. Mokré zrání je však levnější. Při suchém se totiž také ztrácí z masa vlhkost a tím ztrácíte peníze.

Těsně před krizí v roce 2008 jste měli tržby 125 milionů korun. Jak se od té doby změnil váš byznys a firma?
Máme vlastní balicí linku a založili jsme značku Moje maso, která je určena pro konečného zákazníka. Můžeme se tak přímo obrátit i na zákazníky v řetězcích. Jak ale říká jeden můj kolega: Když řežete do masa, řežete do peněz. Takže jakmile do něj jednou říznete, ztrácí hodnotu. Vyteče z něj šťáva, musíte počítat s odpady při balení, očištění od špiček či patek, ale je to prostě trend. Proto musí být zabalený steak určený přesně pro pánev trochu dražší.

Do kterých řetězců dodáváte?
Makro, Ahold, Tesco a nově do Sparu.

Jak je možné, že řetězce typu Makro si nedovážejí samy?
Dnes už si nakupují některá hlavně chlazená masa samy, ale dříve ne. Je s tím velká práce, musíte najít dodavatele, musíte vzít odpovědnost za úspěšnost produktu, organizovat dopravu, držet sklad a udělat správnou českou etiketu. To jsou činnosti, které se jim obvykle nechce dělat.

Privátní značky pro řetězce neděláte?
Začínáme s tím. Každý řetězec v okamžiku, kdy se mu nějaký výrobek osvědčí, ho chce pod svou značku. Nepřijde mi na tom nic špatného. Když nechcete, tak to dělat nemusíte, je to dobrovolný obchodní vztah. Mě naopak těší, že je o naše výrobky takový zájem, že teď například budeme pro Spar dělat značku Spar Premium.

Dostáváte nabídky na prodej firmy?
Také jsem je už dostala. Ale prodáte své dítě? Většinou mě práce stále baví (smích).

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Aby neujel vlak. Velké řetězce šlapou do online byznysu, zisk bývá problém

19. května 2024

Premium V domácnostech se rychle zabydlelo objednávání zboží online s dovozem před dveře. Dokazují to...

Galaktický úspěch. Síla provází prodeje Lego Star Wars už pětadvacet let

19. května 2024

Svět Star Wars a Lega slaví čtvrt století spolupráce. Spojení dvou úspěšných značek se v roce 1999...

Firma Danone opouští ruský trh, prostor je volný pro Čečence napojené na Putina

18. května 2024  21:46

Francouzská potravinářská firma Danone završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského...

V Indii se rozmáhá nové a téměř nevyčerpatelné biopalivo. Kravský trus

18. května 2024

Alternativou k zemnímu plynu a dalším fosilním palivům čím dál více představuje také bioplyn. Ten...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....