V rozhovoru pro MF DNES to říká celosvětový výkonný šéf Nestlé pro marketing a prodej Patrice Bula, jenž v devadesátých letech mimo jiné řídil tuzemské Čokoládovny.
Dosud přitom tyto levné výrobky mířily jen na asijské trhy, jako je Čína či Indie. Nestlé takovou kategorii výrobků či balení nazývá "Popularly Positioned Products (PPP)", čímž označuje jídlo s přijatelnou kvalitou, ovšem za co nejnižší cenu (více o podobném trendu u konkurenční firmy Unilever čtěte zde).
"Dnes už musíme takto přemýšlet i v Evropě. Musíme dělat výrobky s co nejlepším poměrem cena - kvalita... lidem, kteří mají méně peněz," uvedl Bula v rozhovoru pro MF DNES.
Na českém trhu uvádí jako příklad novou čokoládovou tyčinku Karmen, kterou Nestlé dalo do prodeje minulý týden. S maloobchodní cenou necelých osm korun míří nejprve do nezávislé obchodní sítě, tedy mimo obchodní řetězce.
Nestlé slovy Buly odmítá, že by levnější jídlo znamenalo horší kvalitu nebo že by zmenšovalo gramáž výrobku, ale ponechávalo jeho cenu. "Musíme dělat výrobky s co nejlepším poměrem cena - kvalita. Ale jednotlivá zavedená značka musí zůstat stále stejně relevantní v dobrých i špatných časech. Takže když jdeme do PPP segmentu, vytváříme pro něj nové značky."
Menší balení mohou snížit náklady i výrobcům
Zmenšování balení je však podle něj na některých trzích trendem. "Samozřejmě je to doprovázeno snížením ceny. Třeba proto, že tamní zákazníci jsou placeni na denní bázi a pak jednodušeji vyjdou s penězi," říká Bula.
Náklady výrobců na obaly menších balení mohou být dokonce nižší, než u těch standardních. "Větší balení třeba musí splňovat nároky na devítiměsíční dobu záruky potraviny. Musí mít proto pevnější obal, ty menší mají záruku jen tříměsíční. Menší obal tak může být ve výsledku levnější," vysvětluje. Funguje to prý tak například v Brazílii.