Víno z Moravy, které dělá radost

  • 2
Devět medailí pro Veltlínské zelené. Nejrozšířenější odrůda v České republice splnila očekávání. Její příznivci mají z čeho vybírat. Zlaté medaile se další kolo testu odrůdových vín opět nedočkalo. Přesto se nejpěstovanější odrůda jižní Moravy předvedla víc než dobře.

Kolekce šestnácti vín odrůdy Veltlínské zelené, kterou posuzovala odborná porota v Národním vinařském centru ve Valticích, získala celkem devět medailí: čtyři stříbrné a pět bronzových.

Lépe za dva a půl roku testování odrůdových vín zatím dopadlo jen Chardonnay, nikoliv však zásluhou domácích vinařů; většinu medailí posbírala zahraniční vína. Tentokrát se však o úspěch zasloužili tuzemští producenti.

"Věděl jsem, že Veltlínské zelené je odrůda, která nezklame, a ona skutečně nezklamala," prohlásil po testu předseda komise, slovenský enolog, degustátor a znalec vín Fedor Malík.

Veltlínské zelené - výsledky testu

Nejrozšířenější odrůda Rakouska a jižní Moravy

Favorité opět potvrdili své kvality
Není asi náhodou, že všechny čtyři stříbrné medaile získali vinaři, kteří se v testech MF DNES opakovaně umisťují na předních místech. Habánské sklepy, Znovín Znojmo, Moravíno Valtice a Modrý sklep jsou značky, na které je spolehnutí. Nikdy v testu nepropadly, naopak většinou skončily mezi nejlepšími.

Moravíno Valtice nikdy neodešlo z testu bez medaile. Čtyři medaile z šesti testů mají na svém kontě Habánské sklepy. Znovín Znojmo prošel osmi testy a jen dvakrát nezískal medaili. Modrý sklep má na kontě pět medailí z šesti účastí. Zdá se, že tito výrobci se nemusí bát zahraniční konkurence, která se na moravské vinaře hrne v podobě levných vín z evropských vinařských velmocí.

Přívlastková tentokrát lepší
Vína s přívlastkem se tentokrát až na jednu výjimku umístila lépe než "pouhá" jakostní odrůdová. To, co by mělo být samozřejmostí, však nebývá v našich testech pravidlem. Levnější jakostní vína často v hodnocení předběhnou dražší "přívlastky".

Přívlastková vína jsou jakousi extraligou, proto jsou také dražší. Vyrábějí se z plně vyzrálých hroznů vyšší cukernatosti, hrozny musí být jen tuzemského původu, z jedné vinařské oblasti, obce a vinařské trati a po sklizni musí být ověřeny vinařským inspektorem.

Jakostní odrůdová vína se vyrábějí také z hroznů jedné odrůdy, ale mohou být z různých vinic, proto na etiketě nemusí být uvedeno místo původu, ale jen vinařská oblast. Používají se hrozny nižší cukernatosti a vína mohou být doslazována.

Pachuť myšiny
I tentokrát jedno víno z extraligy propadlo. Pozdní sběr 2000 z Vinných sklepů Velké Bílovice musel být diskvalifikován kvůli bakteriální chorobě. Nepomohlo ani otevření další lahve, pachuť myšiny měl i tento vzorek.

Otevírat druhou lahev jsme museli ještě jednou - kvůli korkové pachuti si porota vyžádala druhý vzorek kabinetu 2000 ing. Michlovského; ten nakonec získal bronzovou medaili. "Na tom není nic divného, statisticky každá padesátá lahev má korkovou pachuť," říká Fedor Malík.

,