Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víc medailí posbírala zahraniční vína

  10:00aktualizováno  10:00
Test chardonnay proběhl stejně jako všechny testy vín, které redakce organizuje již druhým rokem v Národním salonu vín ve Valticích, podle pravidel, jež platí pro spotřebitelské testy vín.

O testu

Testy jsou velmi podobná těm, jež se používají při vinařských soutěžích, rozdíl je v tom, že vína nepřihlašují sami výrobci, ale redakce je nakupuje v obchodech. Test chardonnay proběhl stejně jako všechny testy vín, které redakce organizuje již druhým rokem v Národním salonu vín ve Valticích, podle pravidel, jež platí pro spotřebitelské testy vín. Jsou velmi podobná těm, jež se používají při vinařských soutěžích, rozdíl je v tom, že vína nepřihlašují sami výrobci, ale redakce je nakupuje v obchodech. Celý test tedy hradí MF DNES ze svého rozpočtu. Redakce také sestavuje degustátorskou komisi - výhradně z odborníků, kteří absolvovali degustátorské zkoušky podle evropských standardů, nikdy v ní není zastoupen vinař nebo obchodník, jenž by byl nějak spojen s hodnocenými vzorky.

Testy vín MF DNES

Modrý Portugal

Müller Thurgau

Samo hodnocení už je shodné s tím, které se používá při soutěžích kvality vín. Degustátorů je víc (v tomto případě osm). Komisi vede zkušený odborník (u testů MF DNES vždy profesor Fedor Malík, významný enolog, degustátor a znalec vín, který přednáší na Chemicko-technologické fakultě Slovenské technické univerzity v Bratislavě), který však do hodnocení jednotlivých degustátorů nezasahuje. Vzorky se hodnotí přísně anonymně, degustátorům jsou předkládány postupně podle pořadových čísel. Pro celkové posouzení musí známkami do předepsaných degustačních lístků ohodnotit nejprve jednotlivé smyslové znaky vína, tedy vzhled, barvu, vůni, chuť, a potom celkový dojem.

Výsledná známka vína je aritmetickým průměrem po odečtení krajních hodnot. Tentokrát redakce nakupovala jen v hypermarketech. Horní cenová hranice byla 250 korun za lahev. Deset vzorků pocházelo ze zahraničí, osm bylo tuzemské výroby.

  • Chardonnay 2000 Wente
    82,7

    výrobce: Wente Vineyards Livermore, Kalifornie
    země původu: USA
    oblast: Livermore Valley
    dovozce: Pront-Invest
    cena: 249 Kč (Delvita)
    Nejvýše hodnocené víno. Víno pro zběhlého kosmopolitního znalce. Ve vůni se prolínají odrůdové a barikové tóny, chuť je vyvážená, dostatečně perzistentní a sebevědomá. Je to velmi příjemné, pěkné víno.
  • Chardonnay 2001, Grands vins d'Alfons Mucha
    82,5
    výrobce: Vinicole Valtická vinařská pro Soare Sekt
    země původu: Maďarsko
    oblast: Mátraalja
    cena: 150 Kč (Globus)
    Víno přitažlivého vzhledu. Ovocnost odrůdové vůně je mírně potlačena, chuť je však dostatečně dlouhá a čistá. Je to velmi kvalitní a příjemný produkt, který má navíc i dobrý potenciál ke zrání.
  • Chardonnay 2001 Vin de Pays d'Oc
    81,8
    výrobce: Jean d'Aosque
    země původu: Francie
    dovozce: Belvedere ČR
    cena: 219 Kč (Globus)
    Zelenkavěžlutavá barva a příjemná agátovomedová vůně, pro někoho možná až příliš oříškově pikantní. Chuť je příjemná, ne moc dlouhá a v závěru i jemně nahořklá. Technologicky výborně zvládnutý produkt.
  • Chardonnay 2000
    81,3
    výrobce: Povardarije Negotino, Makedonie
    země původu: Makedonie
    oblast: Povardarie
    dovozce: Saveli Hradec Králové
    cena: 85,90 Kč (Tesco)
    Slámově žlutá barva, velmi krátká odrůdová vůně. V chuti jde o vyvážené víno a díky vyšší koncentraci kyseliny mléčné i příjemně zakulacené.
  • Chardonnay 2001 Vineria
    80,0
    výrobce: Vinicole Valtická vinařská
    země původu: Maďarsko
    oblast: Balatonbogiár
    cena: 98,90 Kč (Globus)
    Vizuálně korektní víno, ale ve vůni je mírně zadušené. Harmonii vína lehce narušují vyšší kyseliny (ale takový byl ročník 2001). Chuť je poměrně dlouhá, dochuť je čistá. Profesionálně zvládnutý produkt.
  • Chardonnay 2000 Robertson Winery
    79,7
    výrobce: Robertson Winery, Jižní Afrika
    země původu: Jižní Afrika
    oblast: Wide River
    dovozce: Scanbis Trade
    cena: 249 Kč (Delvita)
    Vzorek jen o pověstný chloupek od stříbrné medaile. Jde však o velmi příjemné víno. Odrůdovost je ve vůni decentně překryta barikovými tóny, víno je extraktivní. Chuť je důstojná, komplexní, decentní.
  • Chardonnay 2000 pozdní sběr Sommelier Club
    79,7
    výrobce: Víno Mikulov
    země původu: ČR
    oblast: mikulovská, obec Milovice, trať Sahara
    cena: 229 Kč (Tesco)
    Víno korektního vzhledu i barevnosti. Ušlechtilou vůni charakterizují těžší medové tóny. Chuť na rozdíl od vůně lehce pokulhává, je mírně disharmonická a kratší. Je to víno "dvou tváří".
  • Chardonnay 2001 Maison Chandesais
    79,3
    výrobce: Maison Chandesais
    země původu: Francie
    oblast: Languedoc-Roussillon
    dovozce: Vins le Bourgin
    cena: 229 Kč (Carrefour)
    Vzhled i barva je v pořádku, ale vůně nevýrazná. Víno je technologicky utahané, v chuti však harmonické, průměrně extraktivní. Je to dobré pití pro ne příliš náročného konzumenta.
  • Chardonnay 2000 kabinet Vinselekt Michlovský
    77,2
    výrobce: Ing. Miloš Michlovský, CSc. Rakvice
    země původu: ČR
    oblast: velkopavlovická, obec Němčičky, trať Kněžské za humny
    cena: 159,90 Kč (Tesco)
    Chardonnay pěkného vzhledu i vůně. Navíc je dobře lahvově zralé, chuť však postrádá více plnosti a elegance. Přesto jde o příjemný produkt.
  • Chardonnay 2001 J. P. Chenet
    76,3
    výrobce: J. P. Chenet
    země původu: jižní Francie
    dovozce: United Brands Průhonice
    cena: 219 Kč (Tesco)
    Víno profesionálního velkovýrobce, které postrádá osobitost. Korektní ve vzhledu, vůně postrádá typické odrůdové znaky. Chuť málo perzistentní, extrakt nízký a dochuť mírně nahořklá.
  • Chardonnay 2001 Piemonte
    74,5
    výrobce: S. Orsola Itálie
    země původu: Itálie
    oblast: Piemonte - Cuneo
    dovozce: United Brands Průhonice
    cena: 199,90 Kč (Tesco)
    Barvě a čirosti tohoto vína nelze nic vyčítat, vůni a chuti však ano. Vůně je nečistá, mírně petrolejová. V chuti je toto víno "hluché", poměrně krátké a utahané.
  • Chardonnay 2000 pozdní sběr
    73,5
    výrobce: Družstevní vinné sklepy Hodonín
    země původu: ČR
    oblast: Podluží, obec Josefov, trať Krátká Kukvička
    cena: 149 Kč/0,5 l (Globus)
    Přesířený, málo sebevědomý produkt. Jako by toto víno nemělo křídla, jeho vůně nemá odrůdový charakter a chuť je kyselá, neharmonická. Dochuť tohoto vzorku je trpká a svíravá.
  • Chardonnay 2000 Hungarian Chardonnay
    72,3
    výrobce: F. Boranal Maďarsko
    země původu: Maďarsko
    oblast: Kunság
    dovozce: Finet
    cena: 79,90 Kč (Tesco)
    Víno postrádající hrdost. Ve vůni je zadušené, naoxidované, bez odrůdového charakteru. Chuť je sice vyvážená, ale krátká a nevzrušivá. Ani nenáročného spotřebitele nepřesvědčí.
  • Chardonnay 2001
    72,2
    výrobce: Vinárský závod Banská Bystrica, prevádzka Pezinok
    země původu: Slovensko
    oblast: jihoslovenská
    dovozce: Vitis Trade CZ
    cena: 89,90 Kč (Carrefour)
    Vzorek je vizuálně v pořádku. Vůně je však nečistá, neodrůdová, navíc oxidovaná. Chuť je krátká, dochuť rozmazaná, víno je po zenitu.
  • Chardonnay 2000 pozdní sběr Chateau Sovín
    69,7
    výrobce: Agrosovín Boršice
    země původu: ČR
    oblast: bzenecká, obec Újezdec, trať Podevsí
    cena: 155 Kč (Globus)
    Víno protichůdných senzorických ukazatelů. Vůně je neopracovaná, intenzivní, kouřově-meruňková. Chuť je disharmonická, harmonie se však nedostaví ani delším ležením. Kyselina jablečná je v něm totiž nedegradovaná.
  • Chardonnay 2001 Movino
    66,7
    výrobce: Movino Veľký Krtíš
    země původu: Slovensko
    oblast: stredoslovenská
    dovozce: Vinicola Břeclav
    cena: 129,90 (Tesco)
    Víno vyšší barvy signalizující oxidaci, která je ve vůni ještě výraznější. I chuť je prázdná, nečistá, dochuť rozpačitá. Nedobré víno, které s odrůdou Chardonnay nemá nic společného.
  • Chardonnay 2000, Vinium Moravia
    64,8
    výrobce: Vinium Velké Pavlovice
    země původu: ČR
    oblast: velkopavlovická
    cena: 94,90 Kč (Carrefour)
    Už barva vína avizuje oxidaci, vůně ji jen potvrzuje. Nepříjemné oxidační zplodiny se přenášejí i na jazyk. Dochuť vína je navíc rozmazaná. Nedobré víno, které je po smrti.
  • Chardonnay 2000
    55,0
    výrobce: Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo
    země původu: ČR
    oblast: mutěnická
    cena: 127,90 Kč (Julius Meinl)
    Více než diskutabilní vzorek, na hranici diskvalifikace. U obou otevřených lahví byl zaznamenán náznak bakteriálního onemocnění - myšiny vína.

    ***

    slovníček

    Perzistence - chuťový dojem, který zůstane v ústech po polknutí. Perzistentní je tedy víno s dlouhou dochutí.

    Barikové tóny - tóny ve vůni i chuti, které vznikají při zrání vína ve speciálních sudech typu "barrique" (vyslovuje se barik). Jde o sudy z vybraných druhů dubu, o objemu obvykle 225 litrů, zevnitř opálené, používané na tyto účely zpravidla maximálně tři roky. Při zrání, případně i kvašení vína v těchto sudech víno získává terciární buket vanilky, hřebíčku, kokosového ořechu, páleného dřeva, kávy, kakaa, čokolády, karamelu aj.

    Potenciál zrání vína - potenciál vína k dosažení a udržení optimální zralosti v láhvi. Závisí na odrůdě, kvalitě vína, technologii zpracování, obsahu extraktu a dalších faktorech. Samozřejmě je nutno láhev skladovat ve vhodných podmínkách.

    Extrakt - veškeré látky vína, které zůstanou po odpaření vody. Jde především o cukry, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin a bílkoviny. Obsah extraktu je důležitý pro plnost vína vnímanou senzoricky.

    Extraktivní víno - víno s vyšším obsahem extraktu, působí plným a dlouhým chuťovým dojmem.
    Petrolejová vůně - přirovnání vůně vína k petrolejové vůni zpravidla napovídá, že vůně je nečistá, například při nedobře zvládnuté technologii kvašení a školení vína nebo jako následek nevhodného skladování lahví. Výjimkou může být několik let vyzrálé víno odrůdy Rýnský ryzlink, u kterého jsou petrolejové tóny ve vůni typické a žádoucí.

    Naoxidovaná vůně - důsledek přílišného styku se vzduchem. Naoxidovaná vůně připomíná čerstvé jablečné slupky, které se nechají několik hodin na vzduchu. V těžších fázích této vady vůně vína připomíná ocet až aceton.

    Degradování kyseliny jablečné (biologické odbourání kyseliny jablečné; jablečno-mléčná fermentace) - biologický proces při školení vína, při kterém se kyselina jablečná (působí kyselým a ostrým chuťovým dojmem) transformuje na kyselinu mléčnou (chuťový dojem je měkčí a zaoblenější).

    Pavel Krška, Národní salon vín



    Vína hodnotili

    Roman Bařina, sklepmistr, Roztoky u Prahy * Ludvík Budín, vinař, Valtice * Jan Ivičič, majitel vinného sklepa, Nechory * Vilém Kraus, emeritní vysokoškolský profesor, vinařský a vinohradnický odborník, Lednice * Vojtěch Masařík, vinař, Uherské Hradiště * Ludvík Osička, vinařský technolog, Velké Bílovice * Josef Peřina, vinař, Mikulov * Richard Stávek, šéfredaktor časopisu Vinařský obzor, Velké Bílovice Vedoucí komise: Fedor Malík, profesor Chemicko-technologické fakulty Slovenské technické univerzity v Bratislavě

    Stobodový systém hodnocení

    Ideální víno má 100 bodů. Čím více bodů v testu víno získalo, tím lepší má chuť.

    Počet bodů medaile

    100 až 95 VELKÁ ZLATÁ
    95 až 85 ZLATÁ
    85 až 80 STŘÍBRNÁ
    80 až 75 BRONZOVÁ
    méně než 75 BEZ MEDAILE


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
V doplňku na podporu erekce našla inspekce látku, která je jen na předpis

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v doplňku stravy pro podporu erekce s názvem MAXXES nepovolenou látku sildenafil, která může být pouze v...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.