Žebříček 107 zemí s přehledem vedou USA a Norsko s více než 86 body, zatímco české potraviny ze 100 možných bodů získaly 72,2. Kongo na poslední příčce má necelých 21 bodů.
Z okolních zemí Německo se skórem 81,7 bodu zaujalo dvanáctou příčku a Rakousko je na čtvrtém místě s 83,4 bodu. Polsko (69,9 bodu) obsadilo 27. příčku, těsně před Maďarskem a o deset míst před sedmatřicátým Slovenskem (63,2 bodu), které přeskočilo i Rumunsko na 33. příčce.
Co je to potravinová bezpečnost?Pojem potravinová bezpečnost je mnohem širší než pojem bezpečnost potravin. Jde o celkové zajištění světové zásoby potravin. Právo na výživu bylo zaneseno již ve Všeobecné deklaraci lidských práv z roku 1948. Podle definice z roku 1996 zahrnuje tento termín několik dimenzí - dostupnost potravin, přístup k potravinám i stabilitu. Poslední ze jmenovaných termínů znamená, že musí být dosaženo potravinové bezpečnosti vzhledem k populaci, tedy že musí mít lidé přístup k přiměřené stravě bez ohledu na výkyvy, ke kterým v zemi může dojít. |
Odborníci každé ze 107 zkoumaných zemí přiřadili takzvaný Globální index potravinové bezpečnosti (GFSI) a zabývali se třemi hlavními problémy - cenou, dostupností a kvalitou a bezpečností potravin.
Pokud jde o oblast nazvanou souhrnně cena, v ní se hodnotily například možnosti zákazníků koupit si jídlo, měřilo se, kolik domácnost průměrně utratí za jídlo či kolik lidí v určité zemi žije pod hranicí chudoby, tedy má na den méně než dva dolary.
V otázce dostupnosti se experti zabývali tím, jestli mají dané země dostatečné zásoby potravin, zda hrozí nedostatek určitých surovin i jaká je ve státě zemědělská produkce.
Posledním z ukazatelů byla kvalita a bezpečnost potravin, kdy se zkoumala i nutriční kvalita průměrné stravy či existence orgánů, které na bezpečnost potravin dohlížejí. Česká republika zaznamenala úspěch i podle jednotlivých dílčích ukazatelů. V žebříčku monitorujícím jen cenu se umístila na 22. místě se 78,3 bodu. Pokud jde o dostupnost byla na 26. místě s 65,2 body a v otázce kvality a bezpečnosti potravin je rovněž na 26. místě s 76,3 bodu.
Kvalita polských potravinTest iDNES.cz |
Polská média i diplomacie výsledek přivítaly jako úspěch. "Podle výsledků jsou naše potraviny lepší než u všech východních sousedů a rozhodně překračují světový průměr (53,5 bodu)," zdůraznil server gazeta.pl a podotkl, že v regionu jsou jen Češi hodnoceni lépe. Připomněl také, že loni bylo Polsko na 24. příčce, ale letošní průzkum zahrnul i dva nové státy, Singapur a Irsko, čili fakticky Polsko kleslo jen o jednu příčku.
Polské velvyslanectví v Praze v souvislosti se spory o bezpečnost polských potravin upozornilo, že podle hodnotitelů zaostalo Polsko za Českem jen o jediný bod. "Vyplývá to z pozitivních změn v polském systému kontroly potravin, jež výzkumníci ocenili zvýšením polského skóre o 6,9 bodů oproti minulému roku," upozornil diplomat Wojciech Bełch a dodal, že z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin bylo Česko i Polsko hodnoceny naprosto stejně.
Potraviny v ČeskuPodle žebříčku Česko dosáhlo plného počtu bodů v kategoriích bezpečnosti potravin, výživových norem, financování zemědělství či dostupnosti jídla pro chudé. Vědci ocenili také velmi nízkých počet lidí ohrožených chudobou, rozmanitost stravy, kvalitní zásobování a nízké dovozní ceny potravin. O něco hůře už dopadla kritéria politické stability, podílu výdajů za jídlo na rodinném rozpočtu, infrastruktury, korupce či například výdajů na zemědělský výzkum. Žádné vyložené slabiny však výzkumníci v Česku nenašli. |
"Jediným nedostatkem polského potravinářského sektoru, na které šetření poukázalo, jsou nízké veřejné výdaje na výzkum a vývoj v zemědělském sektoru," dodal.
Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně. Letos se však růst dovozu zastavil, zřejmě i v důsledku afér okolo výskytu technické soli či nedovolených antibiotik v polských potravinách (více čtěte zde).
Nadpoloviční většina nevyhovujících potravin, evidovaných na serveru Potravinynapranyri.cz, však pochází od českých výrobců.
Global Food Security Index byl poprvé zveřejněn loni, letos zahrnoval již 27 kritérií, včetně korupce v politice. Důraz je kladen zejména na ekonomickou dostupnost, fyzickou dostupnost, kvalitu a bezpečnost potravin. Hodnocení vypracovává výzkumná firma Economist Intelligence Unit na zakázku koncernu Du Pont.
Pořadí | Země | Počet bodů | Změna proti roku 2012 |
---|---|---|---|
1 | USA | 86,8 | -2,9 |
2 | Norsko | 86,5 | -1,5 |
3 | Francie | 83,7 | -3,2 |
4 | Rakousko | 83,4 | -1,9 |
=5 | Nizozemsko | 83,2 | -1,6 |
=5 | Švýcarsko | 83,2 | -1,1 |
7 | Belgie | 82,4 | -2,5 |
8 | Kanada | 82,1 | -1,8 |
9 | Nový Zeland | 82,0 | -0,8 |
10 | Dánsko | 81,8 | -1,6 |
=11 | Německo | 81,7 | -1,6 |
=11 | Irsko | 81,7 | ---- |
13 | Finsko | 81,4 | -2,0 |
14 | Švédsko | 80,8 | -0,1 |
15 | Austrálie | 80,1 | -0,3 |
16 | Singapur | 79,9 | ---- |
17 | Izrael | 78,4 | +0,3 |
18 | Japonsko | 77,8 | -2,9 |
19 | Španělsko | 77,5 | -2,8 |
20 | Británie | 77,3 | -1,2 |
21 | Portugalsko | 76,1 | -3,2 |
22 | Itálie | 74,6 | -5,0 |
23 | Česko | 72,2 | -0,6 |
24 | Jižní Korea | 71,1 | -1,0 |
25 | Řecko | 70,7 | -9,3 |
26 | Chile | 70,3 | +1,0 |
27 | Polsko | 69,9 | -1,2 |
28 | Maďarsko | 69,0 | -2,0 |
29 | Brazílie | 67,0 | -0,9 |
30 | Mexiko | 66,2 | -1,9 |
31 | Saudská Arábie | 65,7 | -0,6 |
32 | Uruguay | 65,3 | +1,0 |
33 | Rumunsko | 65,0 | -3,3 |
34 | Malajsie | 64,5 | +0,4 |
35 | Argentina | 63,8 | -0,7 |
36 | Costa Rica | 63,7 | -0,5 |
37 | Slovensko | 63,2 | -1,2 |
38 | Turecko | 62,9 | -2,1 |
39 | JAR | 61,0 | -0,9 |
40 | Rusko | 60,9 | -4,7 |
Zdroj: http://foodsecurityindex.eiu.com/country