Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V útrobách továrny na becherovku spouští bylinky do pytlů trychtýřem

  20:40
Přes dvě století vzniká v karlovarské továrně tradiční Karlovarská Becherovka. Náklaďáky nejprve navozí dovnitř 96procentní líh, přes dvacet druhů bylin a koření, cukr a další drobné přísady. Za tři měsíce putuje hotový likér do světa.
Linka, kde se stáčí Becherovka do lahví. Ty, které neodpovídají výstupní...

Linka, kde se stáčí Becherovka do lahví. Ty, které neodpovídají výstupní kvalitě, linka vyřazuje automaticky. Například tuto s chybějícím uzávěrem. (10. dubna 2014) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ve čtvrtek mířilo české rodinné stříbro, pro které jeho současný francouzský majitel Pernod Ricard hledá kupce (psali jsme o tom zde), naložené na dvou kamionech na Ukrajinu.

Na otázku, jak se dělá becherovka podle tajného receptu z roku 1807, uvedl provozní ředitel Vladimír Darebník, že vše začíná nákupem surovin. Bylinky a koření se dovážejí kromě Evropy i z Madagaskaru, Srí Lanky, či Afriky.

"Výrobu sedmi milionů litrů Becherovky Original a dalších druhů alkoholických nápojů přímo zajišťuje pětatřicet lidí v novém moderním areálu becherovky v Karlových Varech-Bohaticích. Srdcem továrny je digerační místnost, v nichž jsou byliny a koření v tancích zality lihem. Aby bylo každému na první pohled jasné, že je digerace srdcem továrny, má podlaha červenou barvu. Hotový výluh - digerát - putuje do velkých míchacích kádí," vysvětlil ředitel.

V těchto kádích o objemu 50 tisíc litrů se přidává k digerátu líh, cukerný roztok, voda a další ingredience. Vzniklý polotovar zraje několik týdnů. Následuje čeření (odstranění drobných rostlinných částeček), filtrace, vymrazení (ošetření chladem) a před stáčením další filtrace, která zajistí hotovému nápoji jiskru .

30 tisíc litrů lihu v jednom tanku

Becherovka se vyrábí v jedné z nejmodernějších továren pro výrobu lihovin na světě. Prvořadou pozornost při stavbě nové továrny věnovali bezpečnosti.

Střeží si výrobní tajemství

Směs bylin se míchá v horním patře továrny, kam mají přístup jen vyvolení zaměstnanci. Odtud se spouští trychtýřem.

Provozní ředitel becherovky Vladimír Darebník ukazuje trychtýř, kterým...

Provozní ředitel becherovky Vladimír Darebník ukazuje trychtýř, kterým připravená směs bylin putuje do pytlů.

Například v srdci továrny - digeraci - stojí speciální sprcha. Slouží jako první pomoc v případě, že by si pracovník potřísnil oděv nebo kůži vysoce hořlavým koncentrátem.

Nejnebezpečnější částí továrny v karlovarské čtvrti Bohatice je skladování šestadevadesátiprocentního lihu v uzavřených tancích. "Když jsou tanky plné, tak v každém z nich je zhruba třicet tisíc litrů lihu," informoval Vladimír Darebník.

Takovému množství odpovídá i požární stanice s automaticky spouštěnými čerpadly, která mají výkon třináct tisíc litrů vody za minutu. Voda z čerpadel v případě nutnosti zředí obsah alkoholu pod potřebných dvacet procent, kdy už směs nehoří. Do požární nádrže u požární stanice se vejde osm set tisíc litrů vody.

Zatopit i pohnojit

Při prohlídce areálu zaujal fotoreportéra MF DNES přepravní kontejner s vyluhovanými bylinami. Jejich vůni roznášel vítr po celém nádvoří.

V dávných dobách se stála na bylinné zbytky fronta. Zahrádkáři totiž věděli, že když dají byliny se zbytky lihu do pařeniště pod hlínu, tak směs nejenom "dobře topí", ale je to i výborné hnojivo. Nyní jej profesionálně dělá kompostárna v Tisové.

Becherovka jako lék

Bylinného moku se prý doporučuje vypít dvacet gramů ráno a dvacet večer. Paní Becher - Baier, která jako poslední členka rodiny Becherů v Karlových Varech becherovku až do konce druhé světové války vyráběla, se dožila třiadevadesáti let. Zemřela před sedmi lety.

Výroba becherovky končí expedicí. Na export jde více než polovina vyráběného objemu. Po Německu a Rusku je Ukrajina třetím největším odběratelem.

"Spousta cizinců si likér odváží domů jako typický český suvenýr. Vidíme to na pražském letišti, kde je velmi vysoký prodej," ilustruje také ředitel Darebník.

Ještě před expedicí se musí láhve s objemem od 50 mililitrů do tří litrů likéru naplnit. Čtvrtek byl pro výrobu atypický, na lince jezdily naplněné láhve bez kolků přes víčko. Becherovka se totiž vyráběla pro německý trh, kde se nepoužívají kolky.

Becherovod, jak se říká potrubí, v němž becherovka proudí, je opředen různými historkami. Z původní budovy Karlovarské Becherovky na třídě T. G. Masaryka, kde se dnes nachází Jan Becher Muzeum a byla tam historická plnírna, vedlo v zemi potrubí o délce několika kilometrů do zracích sklepů.

"Říkalo se, že potrubí někteří hospodští navrtali a měli tak becherovku zadarmo. Je to ale jenom fáma," usmíval se ředitel Vladimir Darebník. Oproti někdejším několika kilometrům měří dnes potrubí jen několik desítek metrů. A ještě je tak vysoko, takže se k němu nikdo nedostane.

  • Nejčtenější

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

29. dubna 2024

Premium Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

ROP severozápad přinesl regionu miliardy korun a také spoustu problémů

2. května 2024

Evropské dotace v Karlovarském kraji zaplatily dálnici D6, obchvaty měst i vybavení nemocnic....

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Křišťálový lístek pro každého pohřbeného. Strom vzpomínek bude prvním v Česku

30. dubna 2024  13:18

Moderní a neobvyklé pietní místo má vzniknout ještě letos na městském hřbitově v Mariánských...

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Ital Mascia, vystřídal Hudečka

30. dubna 2024  12:48

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Stefano Mascia. Západočeský klub o tom informoval na...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...