Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na dobré bílé si musíme ještě počkat

  11:26aktualizováno  11:26

Vína ročníku 2004, která se teď nabízejí v obchodech nebo restauracích, nemohou být podle valtického vinaře Ludvíka Budína ještě dobrá.

"Ročník 2004 měl vyšší obsah kyselin, který je třeba odbourat delším ležením. To znamená, že vína se budou prodávat nejdřív za půl roku, až se ty kyseliny trochu vyleží," říká Budín.

Zkušení vinaři, kteří se dali cestou kvality, říkají, že průběh počasí během roku víc než kvalitu vína ovlivní jeho množství. Horší ročník pro ně neznamená horší víno, ale méně vína.

"Z každého ročníku, pokud není katastrofální, se dá vyrobit špičkové víno, pokud tomu vinař dá, co je třeba," říká Zdeněk Peřina z Mikulova, který své zkušenosti získával i v Rakousku.

"Vinaři tam říkají: Neznáme špatné ročníky, známe pouze ročníky, kdy se vyrobí málo vína." Podle něj bude ročník 2004 lepší než 2003, který byl v médiích bombasticky prezentován jako nejlepší.

"Přitom réva byla vystresovaná a vína nemají dost extraktu. Ročník 2004 bude blíž tomu, co naše oblasti vyrábějí," míní Peřina.

Vinaři si pochvalují, že za posledních deset let nezaznamenali špatný ročník. „Začalo to pověstným ročníkem 1997, kterému jsme říkali ročník století, pak přišel ročník 1999 a byl podobný...  Takové dva ročníky byly podle pamětníků na Moravě naposledy v roce 1947 a 1949. Pak přišel teplotně nadnormální ročník 2000, kdy jsme poprvé zjistili, že réva může dostat úpal. 2001 byl dobrý na aromatické odrůdy, 2003 zase vysoce nadprůměrný. I ročník 2004 bych v rámci posledního desetiletí řadil mezi nadprůměrné," říká ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný a se smíchem dodává:

"Pokud to tak bude pokračovat, sám začnu věřit na globální oteplování." Základní teze, že kvalita se dělá ve vinici, se potvrdila i letos. Kvalitní víno vzniká jen z redukované sklizně.

"Pěstitelé, kteří nejsou lakotní a nezatěžují révu, mají pak krásné velké aromatické hrozny. Je to stejné jako u jabloně, na které je málo jablíček, ale jsou velká a aromatická, když jich je hodně, jsou jako padanky. Stejné je to i u hroznů," vysvětluje Antonín Šťastný.

ČTĚTE TAKÉ

Moravská slámová nemají soupeře
Ve slovenských vínech je víc sympatické drzosti
Moravská vína: Originalita, která jinde není

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....

TEST DNES: Úplné výsledky testu vanilkových zmrzlin z obchodu

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet značek vanilkových zmrzlin, dortů a sněhu z mrazicích boxů v obchodech. Do výběru jsme...

Najdete na iDNES.cz