Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

MAPA: Komu patří pivovary v Česku? Čtyři piva z deseti jsou z Prazdroje

  12:55aktualizováno  12:55
Pivní značky Plzeňského Prazdroje hrají na tuzemském trhu přesilovku. V průměru čtyři piva z deseti vypité v Česku pochází z tohoto pivovaru. Dvojkou na trhu jsou s velkým odstupem Pivovary Staropramen. Budějovický Budvar je jediným velkým pivovarem, který vyrábí především pro zahraniční trhy.

Budějovický Budvar jako jediný z pivovarů zatím zůstává v rukou státu. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Dominance pivních značek z Prazdroje, ať už je to prémiový Pilsner Urquell nebo masový Gambrinus, je zcela evidentní. Vypovídají o tom nejen čísla, ale i komentáře obchodních řetězců. V občasných narážkách na údajné agresivní jednání s dodavateli dávají právě Plzeňský Prazdroj za příklad firem, které si rozhodně v obchodním vztahu díky silné pozici na trhu něco nenechají diktovat.

Čísla pivovarů za loňský rok, které zpracoval Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, potvrzují převahu Plzeňského Prazdroje nad ostatními pivovary v ČR. Na tuzemské spotřebě se podílí téměř 39 procenty - loni vyrobil přes 7,6 milionů hektolitrů piva. Druhý Staropramen uvařil tři miliony hektolitrů.

Dva největší pivovary mají na tuzemské spotřebě piva 57procentní podíl. Ostatní pivovary už mají v tuzemsku pod deset procent. Třetí Heineken, pod který spadají například značky Krušovice či Starobrno, loni dosáhl 9,75 procenta a čtvrtý Budějovický Budvar 3,75 procenta.

V jedné disciplíně přesto čtvrtý Budvar dominuje. Objem piv vyrobených pro zahraniční trhy převyšuje produkci pro domácí trh. Loni českobudějovický pivovar uvařil celkem 1,45 milionu hektolitrů piva a z toho vyvezl přes 811 tisíc hektolitrů. Po Plzeňském Prazdroji je tak druhým největším exportérem chmelového moku.

Z menších pivovarských skupin vyrábí především pro zahraniční trhy také Tradiční pivovar v Rakovníku a Pivovar Samson. Velmi málo naopak vyvážejí Svijany. Šestý největší pivovar loni vyrobil přes 568 tisíc hektolitrů a vyvezl jen přes 16 tisíc hektolitrů.

Fotogalerie

Někteří odborníci si myslí, že pozice Plzeňského Prazdroje na zahraničních trzích se může vylepšit díky tomu, že jeho mateřskou firmu SABMiller koupí světová jednička AB InBev (anketu mezi odborníky čtěte zde).

Loni Prazdroj vyvezl přes jeden milion hektolitrů. V úterý oznámená transakce bude největším obchodem, který se kdy v pivovarnictví uskuteční. Skupina AB InBev, mezi jejíž značky patří například Budweiser či Stela Artois, zaplatí za vlastníka Prazdroje 68 miliard liber, tedy 2,5 bilionu korun (více o megatransakci zde).

Na vybrané pivní značky, které pod sebou gigant AB InBev má nebo je transakcí získá, se můžete podívat ve fotogalerii.

Autoři: , ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Pražané jsou hladoví a jídlo musí mít včas, říká šéf Uber Eats

Tomáš Peťovský, šéf Uber Eats.

Nejdůležitější je dodat zákazníkům jídlo včas, říká Tomáš Peťovský, šéf české pobočky Uber Eats. Americká firma nedávno...

Učíme pít naše pivo Chorvaty i Němce, říká ředitel pivovaru Svijany

Ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík

Export ze Svijan v posledních letech silně roste. Avšak plné ruce práce má pivovar také se sháněním nových lidí....

Pošta bojuje s nedostatkem zaměstnanců, mnohdy pracují až dvanáct hodin

Česká pošta. ilustrační snímek

Loni opustil Českou poštu každý čtvrtý zaměstnanec. Většinu odradil nízký plat v kombinaci s neplacenými přesčasy. I...



Najdete na iDNES.cz