Od běžných müsli tyčinek je na první pohled odlišují jen dvě věci: výrazné nápisy Protein či High Protein na obalu a pak hlavně cena, která je až o polovinu vyšší. Lidé je přesto kupují jako diví. Někteří doufají, že jim po nich narostou svaly, jiní jimi nahrazují hlavní jídlo, a další si dokonce myslí, že budou mlsat a zároveň hubnout.
Pro podrobné výsledky testu 12 tyčinek klikněte zde |
Tyčinky s vyšším obsahem proteinů – výrobci zásadně používají tento mezinárodně srozumitelný název pro bílkoviny – jsou hit hlavně mezi mladšími a aktivnějšími lidmi. Výrobci si tak dovolí i lehké výstřednosti: jedna z tyčinek například nabízí bílkovinu ve formě rozemletých cvrčků či konopné mouky.
Nás hlavně zajímalo, kolik (a jakých) bílkovin proteinové tyčinky skutečně obsahují. Koupili jsme dvanáct vzorků a společně s iniciativou Vím, co jím a piju je podrobili analýze výživových hodnot a složení.
První zjištění: Mezi proteinovými tyčinkami jsou velké rozdíly. A to jak v ceně, tak v obsahu bílkovin. Obecně lze ovšem říct, že proteinů je v nich skutečně o dost víc než v běžných müsli tyčinkách.
Zatímco běžné tyčinky ořechové, ovocné nebo müsli, které jsme testovali v srpnu, mají kolem čtyř gramů bílkovin, proteinové tyčinky obsahují v průměru 13 gramů bílkovin v jedné porci. A zaplatíte za ně minimálně o 50 procent víc.
Je to málo, nebo hodně?
Jaký obsah bílkovin by měla mít optimálně tyčinka?
„Pokud by měla sloužit jako svačinka, měla by obsahovat minimálně 10 gramů bílkovin v jedné porci, což odpovídá třeba velké sklenici mléka nebo zakysaného mléčného nápoje,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Bílkoviny. Co bychom o nich měli vědětBílkoviny plní v těle mnoho funkcí: zasytí, starají se o regeneraci a růst svalů a podporují imunitní systém.
|
„Pokud ji budu brát jako prostředek k doplnění bílkovin, třeba po obědě chudém na bílkoviny, abych neměla později vlčí hlad a nepřejedla se dalším jídlem, sáhla bych po tyčince, která bude mít už 15 až 25 gramů.“
A tolik měly z dvanácti testovaných vzorků jen tři – dm Sportness Eiweiss 50 %, Sens a Tekmar. Zato tři vzorky – Mixitka, Corny a Nutrend – nesplnily ani minimální desetigramovou hranici.
Obsah bílkovin jsme nechali prověřit v laboratoři. U dvou třetin vzorků byl zjištěný obsah nižší, než kolik deklaroval výrobce ve výživových tabulkách. Za klamání zákazníků to však považovat nelze, a to ani u vzorků, kde byl rozdíl 14-16procentní. Evropské předpisy totiž připouštějí až 20procentní odchylku.
Živočišné jsou kvalitnější
Podstatné není pouze množství bílkovin, ale i jejich kvalita, existuje totiž mnoho zdrojů bílkovin a všechny nejsou stejně hodnotné a stejně stravitelné. Ideální je, když se výrobce nespokojí jen s rostlinnými proteiny, které mají nižší výživovou hodnotu, ale kombinuje je i s živočišnými.
Některé tyčinky jsou vyrobeny pouze z přírodních surovin, většinou jsou však „namíchány“ z práškových směsí – sójových izolátů, syrovátkových koncentrátů, hydrolyzátů kolagenu, nebo jak už bylo řečeno, mouky z cvrčka domácího.
Aby vůbec chutnaly, musí pak být doplněny cukrem, aromaty a dochucovadly.
V polovině vzorků jsme našli ve složení přidané tuky z tropických palem (palmový, palmojádrový, kokosový, bambucký), které přinášejí větší množství nasycených mastných kyselin. Tyčinka Guareta má ve složení dokonce palmový tuk částečně ztužený, který může obsahovat škodlivé transmastné kyseliny, jež nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.
„Jejich zdravotní efekt je hodnocen jako ještě nepříznivější, než je tomu u tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu krevních tuků a přispívají ke vzniku nemocí srdce a cév, pokud jsou přijímány v nadbytku,“ vysvětluje lékařka Karolína Hlavatá.
Otázka je, zda je nutné, abychom přijímali více bílkovin, než získáme z běžné stravy. „Nic by se nemělo přehánět. Základem jídelníčku by vždy měla být pestrá strava. Žádný prášek z posilovny ji nemůže nahradit,“ říká výživová odbornice Hlavatá. „Pravda je, že někteří lidé mají ve své stravě málo bílkovin a proteinové tyčinky jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak pomoci zajistit potřebný denní příjem.“
Pečlivě vybírejte
Zvýšený příjem bílkovin potřebují sportovci, senioři a lidé, kteří chtějí zhubnout. I ti by však měli mezi tyčinkami pečlivě vybírat. Těžko pomůže k redukci kil tyčinka Nutrend Excelent, která má na prvním místě ve složení glukózo-fruktózový sirup a obsahuje dvakrát více sacharidů než bílkovin.
Kdo chce úspěšně shazovat kila, měl by v každém z denních jídel přijmout potravinu bohatou na bílkoviny. Ty mají totiž v porovnání s tuky a sacharidy největší „sytivost“, to znamená, že k zahnání hladu a dosažení pocitu nasycení stačí menší množství než třeba v případě sacharidové potraviny.
Pro podrobné výsledky testu 12 tyčinek klikněte zde |
„Také výrazně ovlivňují energetický výdej spojený s příjmem a zpracováním potravy. Jednoduše řečeno, po pokrmu bohatém na bílkoviny se víc „zapotíme“, a vydáme tak více energie než například po dortu, byť celkový energetický příjem obou pokrmů je srovnatelný,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.
Z toho plyne hlavní výhoda proteinových tyčinek. Díky tomu, že obsahují více bílkovin, „nerozházejí“ vám hladinu krevního cukru a pocit hladu nenastoupí tak rychle jako po běžných sladkých tyčinkách.
Rada na závěr: „Pokud se nechcete vůbec zabývat nutričními hodnotami tyčinek, pamatujte si, že je pořád lepší si koupit jakoukoliv proteinovou tyčinku než tyčinky typu Mars či Snickers,“ dodává Karolína Hlavatá.