Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Saláty: různé tvary, barvy i chutě

  10:00aktualizováno  10:00
Jezte čerstvou zeleninu, slyšíme ze všech stran. Nejčastější zeleninou, kterou je možné jíst v syrovém stavu po celý rok, je salát. V jídelníčku lidí dbajících o štíhlou linii je na prvním místě, provází množství různých pokrmů. Neškodí podívat se na něj zblízka.
Především není jeden salát, ale velké množství druhů. Tuzemský trh sice není tak pestrý jako v některých jiných zemích, ale nabídka se stále rozšiřuje. Na některé druhy jsme si rychle zvykli, například na ledový salát nebo pekingské zelí, jiné nezaslouženě zůstávají stranou pozornosti. Zatracovat bychom neměli ani ty druhy, které mají buď méně výraznou chuť, nebo tužší listy ­ dobře se uplatní v míchaném salátu. Obchody se zeleninou nedávají zákazníkům moc informací o tom, co nabízejí. I u salátů, stejně jako u každé jiné zeleniny a ovoce, musí být uvedena alespoň země původu. Uvedený výčet salátové zeleniny není úplný. Existuje mnoho dalších druhů, které se občas objevují v obchodech nebo si je pěstují zahrádkáři. Polníček, řeřicha, mangold, řapíkový celer...

Salát hlávkový

Hlávkový salát má mnoho odrůd. Liší se nejen velikostí a tvarem hlávek, barvou a zkadeřením listů, ale i dobou a způsobem pěstování. Kromě klasické zelené podoby existuje ještě červená varianta s pevnějšími listy, které tak rychle neměknou při kontaktu s majonézou nebo olejovou zálivkou.
chuť: křehká, neutrální, šťavnatá
úprava: čerstvý
odpad: asi třetina
vydrží: celý týden, krájený dva dny obsah dusi
čnanů: vysoký až velmi vysoký

Ledový salát (Iceberg)

Nejmladší forma hlávkového salátu byla vyšlechtěna na konci 19. století v USA. Pojmenování "ledový" získal salát zásluhou skelně lesklého povrch hlávky, která vytváří dojem, že jsou listy zkřehlé mrazem. Je velmi oblíbený pro svou křehkost i snadnou přípravu, vnitřní listy se nemusí oplachovat.
chuť: křupavá, lahodná a šťavnatá
úprava: čerstvý i tepelně upravený
odpad: 10 %
vydrží: celý víc než týden, krájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: střední

Dubový salát

Jaké vitamíny jsou v salátech? Na co dávat pozor při skladování? Tipy a triky pro křehký a čerstvý salát na vašem jídelním stole

Máme se bát dusičnanů? Tyto látky byly před časem takřka "hrozbou lidstva", nyní je tomu trochu jinak. Čeho se máme obávat?



Hnědočervené nebo tmavě zelené listy svými tvary vzdáleně připomínají listy dubu.
úprava: do salátů
chuť: křehká, šťavnatá, připomíná vlašské ořechy
odpad: 10­15 %
vydrží: v celku týden, krájený 2­3 dny obsah dusi
čnanů: vysoký

Čekanka salátová červená (radicchio)

Červenolistá čekanka pochází z Itálie. Pevné a křehké tmavočervené listy s výraznými bílými žebry vytvářejí kulatou hlávku.
chuť: výrazně hořká, křupavá
úprava: používá se jen čerstvá, výborně se hodí do míchaných salátů, kde vypadá velice efektně, a navíc výborně chutná
odpad: 10­15 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 3­4 dny obsah dusi
čnanů: nízký

Kadeřavý salát (lollo)

Kadeřavé listy netvoří pevnou hlávku, ale volnou růžici. Salát původem z Itálie existuje ve dvou variantách: s červenými (lollo rosso) a žlutozelenými listy (lollo biondo).
chuť: pevné listy jsou lehce nahořklé
úprava: do salátů
odpad: až 10 %
vydrží: celý víc než týden, s kořenem i déle obsah dusi
čnanů: vysoký

Endivie (štěrbák, escariol)

Vzhledem se podobá listovému salátu, je však příbuznější čekance. Je to cenná zelenina, doporučovaná k zlepšení funkce jater. Existuje několik druhů s různě zkadeřenými a zbarvenými listy.
chuť: listy jsou poměrně tvrdé a hořké
úprava: do salátů nebo dušený či vařený posypaný strouhaným sýrem
odpad: 25 %
vydrží: v celku 2 týdny, nakrájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: nízký

Čekankové puky

Salátová čekanka v podobě puků má rafinovanou, jemně nahořklou chuť, při pobytu na světle hořkosti přibývá. Musí se proto skladovat ve tmě.
chuť: křupavá, lehce nahořklá
úprava: syrová do míchaných salátů, často i s ovocem, lze ji také vařit, zapékat, smažit nebo dusit na smetaně
odpad: 10 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 3­4 dny obsah dusi
čnanů: nízký

Římský salát

Nejvíce se pěstuje v Itálii. Tužší podlouhlé listy s hrubým žebrováním vytvářejí volnou, protáhlou hlávku. Obsahuje hodně vlákniny.
chuť: houževnaté listy jsou nevýrazné
úprava: syrový, ale i dušený, zapékaný, vařený v polévce
odpad: až 40 %
vydrží: vcelku týden, nakrájený 2­3 dny obsah dusi
čnanů: vysoký

Pekingské zelí

U nás se někdy také nesprávně nazývá čínské zelí, to má však na rozdíl od pekingského tužší listy a netvoří hlávku. Podobá se římskému salátu, ale příbuzný je s hlávkovým zelím.
chuť: křupavá, slabě připomínající zelí
úprava: za syrova do salátů, řapíky vnějších listů je možné připravit jako chřest, lze ho použít do polévek i zapékat či dusit
odpad: 25 %
vydrží: v celku až 2 týdny, nakrájený 3­4 dny obsah dusi
čnanů: střední

O testu...

* testem prošlo čtyřicet různých salátů (hlávkový, ledový, lollo rosso, dubový, římský), ředkviček, kedluben, čerstvého špenátu a pekingského zelí
* část byla nakoupena v únoru, část pak v dubnu na různých místech republiky ­ v hypermarketech i na tržištích

* zimní zelenina pocházela z dovozu, jarní pak částečně i z Česka
* ve Státním veterinárním ústavu v Praze analyzovali obsah dusičnanů
* test hradila redakce ze svého rozpočtu o testu



Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.