Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šampaňské a jeho imitace

  10:00aktualizováno  10:00
Třebaže ze setrvačnosti nazýváme šampaňským všechna vína s bublinkami, víme, že šampaňské je jen jedno. Jen to, které pochází ze Champagne a je vyrobeno ze směsi tří odrůd: z bílého Chardonnay, červených Pinot noir a Pinot Meunier - a šampaňskou metodou.

Všechna ostatní šumivá vína jsou jen jeho imitací. Ať už je to italské spumante, španělská cava, francouzský crémant, německý sekt... Šumivé víno je vlastně tiché víno, které se nechalo kvasit podruhé. Jak vůbec vzniká?

Cesta bublinek do lahve
Víno se naplní do lahví a přidá se k němu takzvaný tirážní likér, což je směs vína, cukru a speciálních kvasinek. Ten způsobí, že víno začne kvasit podruhé, procesu se říká sekundární fermentace, nebo také druhotné kvašení.

Vznikající bublinky oxidu uhličitého nemají kam unikat a zůstávají v lahvi. V ní se také hromadí odumřelé kvasinky. Ty jsou velmi důležité, protože vínu dávají typickou kvasnou chuť a biskvitovou vůni.

Proto se v lahvi nechávají co nejdéle (říká se, že víno leží na kvasinkách). Před uvedením na trh se však víno musí odumřelých kvasinek zbavit. Kvasný kal je třeba nejprve setřást do hrdla lahve, aby mohl být odstraněn takzvaným degoržováním. Hrdlo lahve se zmrazí, po uvolnění zátky tlak vystřelí zmrzlý kal.

ČTĚTE TAKÉ:

Slušné vysvědčení pro sekty

Etiketa by měl být vizitkou vína

Objem se pak doplní takzvaným dozážním, nebo také expedičním likérem, což je opět víno s cukrem. A lahev se definitivně uzavře. Tato metoda se nazývá "tradiční" nebo "klasická", dříve se jí říkalo také "šampaňská", ale to už je dnes zakázáno.

Výraz "méthode champenoise" smějí používat skutečně jen vinaři ve francouzské Champagni, a to ještě jen někteří. Víno vyrobené klasickou metodou je kvalitnější a cennější.

Z lahve do tanku
Pokud je na lahvi napsáno "kvašeno v lahvi", nemusí to znamenat v této lahvi. Existuje totiž varianta tradiční metody, které se říká transferní, nebo také transvazální (Bohemia Sekt používá "metoda transvals"). Víno sice kvasí v lahvích, ale pak se přelije do velkokapacitní nádrže, kvasný kal se odfiltruje a víno se pod tlakem plní do nových lahví.

Dalším typem výroby je takzavná Charmatova metoda. Tiché víno dostane svou porci tirážního likéru stejně jako u klasické metody, ale pak se hermeticky uzavře nikoliv do lahve, nýbrž do velkého nerezového tanku. V něm pak probíhá druhotné kvašení.

Po několika měsících se před plněním do lahví víno přefiltruje, aby se odstranily odumřelé kvasinky. Do lahví se víno plní silně podchlazené a pod tlakem. Tento způsob má výhodu: fermentace probíhá rychleji, výroba je tedy levnější.

Takto vyrobené víno však nemá nikdy tak jemné perlení jako víno, které vzniklo tradičním způsobem. Vyrábějí se tak jednoduchá šumivá vína, například italské prosecco nebo spumante a mnohé německé sekty.

Zatímco šumivá vína kvašená v lahvi vytvářejí velmi jemné perličky, které v jednom pramínku stoupají vzhůru jako po niti, u šumivých vín kvašených v tancích jsou perličky větší a méně pravidelné.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz, Cukr

Nejčtenější

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...



Ceny bytů rapidně vzrostly. Za cenu jednoho v Praze jich v Ústí koupíte osm

(Ilustrační snímek)

Ceny bytů v Česku za tři roky zdražily o čtvrtinu. Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečních se vyšplhala...

Nový rekord. Norwegian Airlines zvládly nejrychlejší let přes Atlantik

Ilustrační snímek

Aerolinky Norwegian Airlines drží rekord v letu přes Atlantik v nejkratším čase uskutečněný podzvukovým komerčním...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Další z rubriky

Nebrečeli jste u stromečku štěstím? Dárek můžete vrátit, nabízejí firmy

(ilustrační snímek)

Vánoční dárky, které se nesetkají se zájmem obdarovaného, lze v řadě obchodů vrátit či vyměnit. Internetových obchodů,...

VIDEO: Alza otevírá obchod bez prodavačů, testuje i hologramy

Obchod budoucnosti Alza.cz

Internetový prodejce Alza.cz otevře příští týden na pražské Floře prodejnu pouze se samoobslužnými boxy. Nazývá jej...

Ahold testuje obchod budoucnosti. Zboží z regálu strčíte rovnou do tašky

Nakupování bez pokladen. Ahold v Nizozemsku testuje technologickou novinku Tap...

Nizozemská společnost Ahold testuje obchod budoucnosti bez pokladních zón. Zboží si zákazník dá rovnou do tašky poté,...

Najdete na iDNES.cz