Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchař vrací michelinskou hvězdu. Nezvládá udržet podnik na úrovni

  20:39aktualizováno  20:39
Před dvanácti lety se burgundský šéfkuchař Jérôme Brochot radoval z francouzského prestižního kulinářského ocenění. Jeho restaurace Le France se mohla pyšnit michelinskou hvězdou. Hospodářská krize v bývalé hornické oblasti však podnik semlela a šéfkuchař teď žádá o vyřazení z červené kulinářské bible.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Matt DunhamAP

Je to jako vzdát se Nobelovy ceny nebo Oscara. Šéfkuchař Jérôme Brochot odmítl kulinářskou cenu v podobě hvězdiček v průvodci Michelin. Proč by se někdo tak prestižního ocenění, které odliší jeho restauraci od tisíců dalších, vzdával? Vyznamenání zvedlo celkové nároky a očekávání na úroveň hotelové restaurace Le France a Brochot se potýká s finanční krizí, píše The New York Times

Restaurace se nachází ve francouzském městě Montceau les Mines, kde vládne 21procentní nezaměstnanost. To je více než dvojnásobek národního průměru. Bývalé hornické město o 18 tisících obyvatelích hluboko v dolní části Burgundska navíc působí vybydleně, na dveřích mnoha obchodů visí cedule s nápisy „na prodej“. Luxusně vypadající restaurace jakoby do města nepatřila. Před dvaceti lety byly vytěženy poslední zásoby uhlí, od té doby oblast začíná strádat a posledních pět let se nachází v hospodářské krizi. 

Ceny o polovinu nižší

Dokonce ani fakt, že je oblast známá pro svou kulinářskou tradici, nic neznamená. „Ekonomická situace v ex-těžební pánvi je katastrofální,“ napsal Brachot v žádosti o odebrání z průvodce Michelin. Už si nemohl dovolit platit za personál, výrobu a kvalitu, která by odpovídala úrovni restaurace s michelinskou hvězdou získanou v roce 2005. „Poslední tři roky byly velmi náročné,“ řekl Brachot, který musel snížit celkový počet personálu o polovinu - z šesti na tři. 

Dalším problémem byly ceny, které byly na poměry zdejších obyvatel velmi vysoké. „Nemohu udržet současné ceny, které se v průměru pohybují mezi 75 až 95 eury. Už teď jsou snížené o polovinu, aby restaurace mohla dál fungovat. Menu teď budu nabízet za 45 euro, některé až 25 euro. Neměl jsem jinou možnost než přehodnotit předchozí ceny, které byly v souladu s úrovní restaurace uvedené v průvodci Michelin,“ řekl Brochot pro server Le Figario.

Brochot není první, kdo hvězdu vrací. Již v minulosti ocenění vrátilo několik tříhvězdičkových šéfkuchařů, které rozdrtily výdaje na udržení jejich gastronomických chrámů. Posledním případem byl v září šéfkuchař restaurace Le Suquet Sebastien Bras (psali jsme zde). Případy, kdy restaurace vrací pouze jednu hvězdu, jsou však vzácné.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Airbnb splní pravidla Evropské unie do konce roku, říká Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová v Rozstřelu (16. února 2018)

Internetová společnost Airbnb zprostředkující ubytování se zavázala, že do konce roku splní podmínky Evropské unie pro...

Jak dostat zvíře do letadla? Stačí tvrdit, že poskytuje emocionální podporu

Štěňata, lvíčata, tygříci a mláďata hyen pohromadě v čínské ZOO

Ve Spojených státech se rozmáhá jednoduchý trik, jak obejít zákazy aerolinek a převézt svého domácího mazlíčka zadarmo...

Ochraň dítě, dostaneš zaplaceno. V Jižní Koreji si lze pronajmout zlého strýčka

Ilustrační snímek

Šikana je v Jižní Koreji palčivý problém, se kterým si tamní školy a úřady mnohdy nevědí rady. Do věci se proto vložily...

Najdete na iDNES.cz