Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sýr Morbier Cremier se nesmí prodávat. Jsou v něm nebezpečné toxiny

  17:28aktualizováno  17:28
Veterináři zastavili prodej francouzského sýru Morbier Cremier. Obsahuje totiž nebezpečný Shiga toxin. Část se prodala v Českém archivu vín. Ta stáhla z prodeje 25 kilo sýra. Zákazníkům už ale prodala něco přes devět kilo nebezpečného výrobku.

Škodlivý sýr lze vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Francouzský výrobce sýrů Morbier Cremier při kontrole svých výrobků zjistil výskyt bakterie shigatoxinogenní E. coli, konkrétně v sýrech ze syrového mléka. Okamžitě informoval odběratele těchto sýrů v zemích EU.

Závadný sýr se prodával i v Česku. V obchodě společnosti Český archiv vín si zákazníci koupili přes devět kilo výrobků. Zbývajících skoro 25 kilogramů firma stačila stáhnout z prodeje. Podle Státní veterinární správy má výrobek stále platné datum spotřeby, lze ho tedy vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín.

Závadný sýr

Jde o výrobek MORBIER CREMIER - MONTS DE JOUX, číslo šarže 077, datum spotřeby 30.8. 2014 od francouzského výrobce Cooperative des Monts de Joux z Francie, schvalovací číslo FR 25041 001 CE.

Vážné onemocnění způsobené bakterií se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

Kvalitní sýry

Přinášíme přehled cenově výhodných a kvalitních sýrů.

Tento měsíc je to už druhý případ závadného sýru, který nakoupila a prodávala společnost Český archiv vín. Na začátku srpna se nebezpečný Shigatoxin produkovaný bakterie Escherichia coli objevil v sýru Saint-Marcellin Dauphinois (více o tomto případu čtěte zde).

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Generální ředitel hotelu Four Seasons v Praze René Beauchamp
Dnešní host chce rychlá data, říká ředitel luxusního pražského hotelu

Lidé díky dobré kondici světové ekonomiky tráví více času cestováním a utrácejí za ně více peněz. Z toho těží i Praha, kterou si v poslední době hodně oblíbili...  celý článek

Ilustrační snímek
Na rostoucí ceny másla si lidé mohou vsadit. Fortuna vypsala kursy

Rostoucí cenu másla řeší spotřebitelé již několik týdnů. Řada výrobců přitom upozorňuje, že se částka, která se teď pohybuje kolem 50 korun, ještě zvýší....  celý článek

Ilustrační snímek
Cenu másla šponuje smetana, mléka je přitom dost

Zatímco cena mléka se nemění, smetana už stojí trojnásobek. „Za rekordní cenu másla rozhodně nemohou zemědělci. Výkupní cena mléka momentálně činí pouhých 8,5...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.