Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Málo chuti a hodně rizika

  10:00
PLNĚNÉ BAGETY z obchodů? Žádná křupavá francouzská veka, ale většinou přerostlý rohlík naplněný víc majonézou než šunkou. A občas navrch okořeněný bakteriemi, které mohou představovat hrozbu.

Živit se v létě obloženými bagetami je hodně riskantní. Ze čtrnácti baget, které redakce koupila na cestě z Prahy do Brna a v chladicím voze převezla do Státního veterinárního ústavu v Praze, by jen pět prošlo potravinářskou kontrolou. Devět dalších obsahovalo víc mikroorganismů, než kolik připouštějí hygienické limity. Čtyři z nich dokonce v množství, které by inspekci stačilo k tomu, aby je označila za zdravotně závadné a dočasně zakázala jejich výrobu. Porota, která je ochutnávala, naštěstí přežila test ve zdraví. Nebyly v nich totiž žádné salmonely ani jiné patogenní bakterie, které způsobují onemocnění z potravin, ale "jen" kvasinky a koliformní bakterie. Ty signalizují, že proces kažení už odstartoval, riskantní jsou tedy také. Jak velké bude riziko, záleží na tom, zda si takovou bagetu koupí člověk zdravý, nebo oslabený, a především za jak dlouho ji sní. Stačí, aby si ji ještě chvíli nechal na sedadle v autě a snědl později - a problém v podobě průjmu může být na světě.

Bakterie na startu

Chcete znát výsledky testu baget? Klikněte ZDE.

Bakterie se totiž rozmnožují značným tempem, mají-li příznivou teplotu. Čím vyšší, tím lépe pro ně. "Pokud teplota nepřekročí pět stupňů, množí se bakterie jen zanedbatelně. Když je však místo pěti stupňů dvanáct, jde to velmi rychle," vysvětluje Jaroslav Palásek ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně. "Stačí, aby bagety přivezli do obchodu v nechlazeném voze, a i když je dají okamžitě do chladničky, bakterie jsou už nastartované," dodává Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin. Vyšší počet mikroorganismů, který laboratoř zaznamenala u devíti výrobků, je v každém případě důkazem toho, že se něco na cestě od výrobce k zákazníkovi zvrtlo. Může to být cokoliv. "První ránu mohou dostat bagety při transportu surovin do výrobny lahůdek, druhou při výrobě, když se třeba připravují v teple, třetí při cestě do obchodu a čtvrtou v prodejně, když je uloží do vitríny s teplotou dvanáct stupňů," vysvětluje Jaroslav Palásek, jak choulostivým zbožím jsou bagety.

Bagety musí být v chladu

Požadovaných pět stupňů ukázal teploměr zabodnutý do bagety ihned po zaplacení jen čtyřikrát. Většinou se zastavil na sedmi osmi stupních, ve dvou případech vystoupal nad desítku. Což je určitě lepší vizitka pro prodejce než před třemi lety, kde testovala redakce bagety poprvé a naměřila i přes dvacet stupňů. Naměřené teploty nejsou nijak alarmující, jsou spíš důkazem, že výrobci a distributoři nejsou schopni v letním období dodržet chladicí řetěz. Tedy uchovat choulostivý výrobek při teplotě, kterou má mít, po celou dobu, než se dostane od výrobce k zákazníkovi. Projevilo se to na výsledcích analýz. Čtyři měly překročeny nejvyšší mezní hodnoty koliformních bakterií. "Takový výrobek je považován za zdravotně závadný," vysvětluje Palásek. Když ho inspekce v obchodě zjistí, zakáže výrobu do doby, než výrobce zajistí nápravu. Dalších pět baget překročilo takzvané tolerované limity. "Ty jsou pro nás upozorněním, že něco není v pořádku, a důvodem k další kontrole."

Zboží volně na pultě

Čeho se vyvarovat při nákupu baget? Co zjistili

degustátoří? Čtěte ZDE.

Od balených baget těžko očekávat, že budou mít po třech dnech (takovou trvanlivost má většina) stejně křupavou kůrku jako francouzský chléb, od něhož si vypůjčily název. Také proto možná porotcům víc chutnala bageta, která vlastně bagetou není - Šunka od kosti v ručně pletené housce firmy Bagette Dolany. "Chuťově je výborná, má vyvážený poměr pečiva a náplně," uvedl do protokolu jeden z degustátorů. "Klasika bez majonézy, pro českého zákazníka zvyklého dělat si k svačině housku se šunkou určitě nejvhodnější," dodal další. Přesto nezvítězila. Degustátoři v ní objevili kus kosti (cizí předmět, kousek provázku, byl i v bagetě Apetit), a navíc neprošla mikrobiologickými zkouškami. Vítězem testu, i když ne příliš přesvědčivým, se stal Labužník firmy Bapa. V chuti byl sice jen průměrný, ale z těch, které byly mikrobiologicky v pořádku, získal nejvyšší počet bodů. Nejhůře dopadly dva výrobky, které si za chuť vysloužily čtyřku a propadly v mikrobiologických testech: Šunkový mix firmy Bagou Malíkovice a Moravská bageta firmy Mac Lucullus. Obě byly koupeny na autobusových nádražích. První v Praze na Florenci, druhá v Brně na Zvonařce. Na obou místech ležely bagety volně na pultě.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...