Dopékané pečivo bude od 1. srpna výrazně označeno. Ilustrační snímek

Dopékané pečivo bude od 1. srpna výrazně označeno. Ilustrační snímek | foto: Václav Pancer, MF DNES

Rozpékané pečivo bude od středy označené, obchodníci s tím nesouhlasí

  • 1026
Už ve středu vstoupí naplno v platnost nová vyhláška ministerstva zemědělství, která prodejcům nařizuje zřetelně označovat rozpékané pečivo. Veřejnost si novinku pochvaluje, proti se ale staví samotní obchodníci. Vyhláška zkomplikuje orientaci zákazníků, tvrdí.

V Tesku na pražském Smíchově přibyl nápis oznamující, že teplé a vonící housky byly "vyrobeny ze zmrazeného polotovaru". Podle nové vyhlášky ministerstva zemědělství bude muset být podobné upozornění od středy všude, kde pečivo rozmrazují a dopékají až v prodejně. Obchodníci budou mít zakázáno takové výrobky prodávat jen tak mezi čerstvým pečivem.

Musí je viditelně označit slovy "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru". Jde většinou o různé druhy housek nebo sladkého pečiva, celkově asi o pětinu pekařských výrobků. Chleba a rohlíky se většinou pečou tradičním způsobem.

Více o kvalitě rozpékaného pečiva a názorech potravinářůČtěte v úterý 31. 7.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Změnu si přes protesty obchodníků prosadili pekaři, podle kterých má rozpékané pečivo kratší trvanlivost než výrobky z tradičních pekáren a zákazníci často netuší, co si vlastně kupují. "Pečivo ze zmrazeného polotovaru rychleji stárne a gumovatí," říká šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Podle prodejců je však označení pro zákazníky matoucí, zbytečné a jde daleko nad rámec povinností stanovených evropskou legislativou. Všichni však avizují, že legislativu budou respektovat. "Určitě bude kladen zvýšený důraz na kontrolu tohoto nařízení," varoval v pondělí mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Obchodníci vyhlášku kritizují

Především obchodní řetězce dnes často prodávané pečivo rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů, značit to však dosud nemuseli. Obchodníci již dříve návrh vyhlášky, která vznikla ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů, kritizovali (více o kritice obchodníků čtěte zde).

Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix či United Bakeries.