Fritézu bez jediné chyby nehledejte

  • 10
Hranolky vládnou světu. A dnes se jinak než ve fritézách téměř nepřipravují. Smažení v nadměrně horkém oleji by však mohlo vážně ohrozit zdraví. Ani jeden z výrobců testovaných fritovacích hrnců však na tuto skutečnost nemyslí.

Kdo se tedy řídí jejich doporučeními k přípravě, mohl by si uškodit. Důvod se nazývá akrylamid. Tato nebezpečná látka, která pravděpodobně vyvolává rakovinu, vzniká výrazně více v potravinách s vysokým obsahem škrobu (jako jsou brambory) při fritování v tuku o teplotě nad 175 °C. V návodech k obsluze všech zkoušených přístrojů však o tom není ani slovo. Většina výrobců naopak u hluboce zmrazených brambor doporučuje dokonce teplotu 190 stupňů Celsia.

Přesná teplota je oříšek

Také technologicky nejsou zatím fritovací hrnce vyzrálé. Ze sedmnácti přístrojů, které otestoval časopis Test německé spotřebitelské nadace Warentest, jen dva přístroje obdržely čtyři hvězdičky. Pět hvězdiček, tedy nejlepší hodnocení, se vůbec nevyskytlo.

Nejčastější závadou byla špatná funkce termostatu, který nedokázal udržet stálou teplotu oleje. Pouze tři přístroje ­ Siemens TG 32001, Bosch TFB 3201 a Tefal Visialis 1000 ­ si s tím dokázaly dobře poradit. Rovněž přesné nastavení teploty, které je důležité právě kvůli tvorbě akrylamidu, přineslo řadu problémů. Pro zamezení výskytu této látky je důležité fritovat maximálně při 170 °C. Jak se však při testu ukázalo, u sedmi přístrojů se vyskytovaly při nastavení této hodnoty zřetelně vyšší teploty oleje. Pouze vítězové testu spolu s další fritézou, Steba DF-160, tomuto požadavku vyhověly na jedničku.

Nejdražší ještě neznamená nejlepší

Výsledky velkého testu fritéz si můžete přečíst ZDE


Zápachu lze zabránit

Nepříjemným průvodním znakem smažení bývá rovněž valící se pára a zápach. Velmi efektivním způsobem, jak tomu zabránit, je minimální otvírání poklopu. Při tom pomáhá funkce, kterou disponuje celkem deset přístrojů ze sedmnácti testovaných. Jejich fritovací koš lze spustit, nadzvednout nebo nechat okapat při zavřeném víku.

Většina posuzovaných fritéz je na tom však s komfortem obsluhy bledě. Je dobré, když si výrobci uvědomují, že se během fritování neustále zachází s horkým tukem nebo olejem. Jednou z možností, jak mohou zjednodušit manipulaci s fritovacím hrncem, je zabudování víka, které není nutné sundávat, ale lze jej mechanicky otevřít stisknutím tlačítka. Volně položená víka sice obstála designem, ale jsou nepraktická, musí se odkládat stranou a kromě toho jsou velice horká. Testu se zúčastnili i čtyři slepci, kteří právě snadnost manipulace s fritézou posuzovali. Za jednoznačně nejpřístupnější označili vítěze testu, ale i fritézy Philips Cucina a Tefal Visialis.

Na co se při nákupu zaměřit

Vnitřek fritézy

Fritovací košík -­ výhodou je možnost ovládání fritovacího koše při zavřeném víku (liftautomatika).

Topná spirála ­- ideální je spirála ponořená přímo do oleje. V nádobě se vytváří takzvaná chladná zóna, tuk ani zbytky potravin, pokud vypadnou mimo fritovací koš, se nepřipalují, a olej tudíž je nutné měnit méně často.

Při smažení nebo fritování může v potravinách vznikat jedovatá látka, akrylamid - jak moc nebezpečné jsou hranolky a další smažená jídla? Klikněte ZDE



Chladná zóna ("cool zone") -­ zamezuje nečistotám (zbytky jídel), které se dostanou mimo fritovací košík, aby se připékaly. Olej mnohem déle vydrží a nepřepaluje se.

Rotofritéza -­ má menší spotřebu tuku, protože fritovací koš uvnitř fritézy rotuje.

Časový spínač

Po uplynutí nastaveného času se spotřebič automaticky vypne.

Fritovací nádoba

Povrch vnitřní nádoby -­ nejvýhodnější je nepřilnavý, na němž se nepřipaluje tuk ani jídlo.

Kapacita -­ není důležité, jak velká je fritéza, ale jakou kapacitou disponuje vnitřní nádoba na smažení. Objem vhodný pro čtyřčlennou rodinu je 2,5 litru oleje na 1,3 kilogramu fritovaných potravin.

Čištění - fritovací hrnec by měl být snadno udržovatelný. Za optimální lze považovat, pokud je fritéza "rozkládací" (odnímatelné víko, vyjímatelná nádoba na smažení) a je možné ji umýt v myčce na nádobí.

Víko

Víko ­- existují volně položená víka (nepraktická, většinou neobsahují pachový filtr a kondenzátor) a víka s mechanickým otvíráním (praktičtější, lze je samostatně umýt v myčce, mají filtry či kondenzátory). Velmi kvalitní víka jsou opatřena skleněným průhledem, přes nějž lze kontrolovat fritovanou potravinu.

Pachový filtr ­- odstraňuje pachy z fritovacího hrnce a zabraňuje jejich úniku do okolí. Může být trvalý nebo výměnný.

Tukový filtr ­- filtruje nečistoty v tuku (například kousky strouhanky). Je uvnitř fritovací nádoby, po zanesení se musí vymýt či vyměnit.

Kondenzátor par ­- zabraňuje unikání par (částečně s pachem) do okolí. Je umístěn ve víku.
Pramen: Philips

Zpracováno podle časopisu TEST (nadace Warentest)