Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

PRŮZKUM: Tři z pěti Čechů omezili máslo. 60 korun za kostku je moc

  10:31aktualizováno  10:31
Zdražování másla pokračuje. Cena za více než padesát korun ale Čechům připadá přehnaná. Téměř tři pětiny lidí tvrdí, že rostoucí cena másla v posledním měsíci ovlivnila jejich spotřebu. Ukazují to výsledky aktuálního průzkumu Moneta Money Bank exkluzivně pro MF DNES.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Máslo je nyní téměř o polovinu dražší než před rokem. Zemědělci i mlékaři nicméně tvrdí, že cena v obchodech kolem 50 korun je normální. A Milan Teplý, šéf Madety, největší mlékárny v zemi, dokonce očekává, že do Vánoc bude kostka stát 70 korun. 

Výrobci přitom argumentují nejen rostoucí poptávkou, ale také nedostatkem a zdražováním smetany na trhu (více čtěte zde). 

K dalšímu růstu ceny másla může krátkodobě přispět i to, kdyby si ho lidé začali nakupovat do zásob, ať už v Česku, nebo za hranicemi. To v průzkumu nevyloučila téměř polovina lidí. Už začátkem měsíce přitom v některých obchodech máslo chybělo. 

Omezili jste kvůli vysoké ceně spotřebu másla?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. září 2017. Anketa je uzavřena.

Ano 1624
Ne 531

Na vině vysoké marže řetězců?

„Cena másla roste v celé Evropě, a to meziměsíčně o sedm procent. Přitom cena mléka stagnovala, nebo mírně klesla. Konečná cena másla je především ovlivněna vysokou marží, kterou si obchodníci určují,“ říká externí poradce Moneta Money Bank Mojmír Severin. 

Z průzkumu také plyne, že jen třetina z těch, co zatím nesnížili spotřebu, by skousla, kdyby máslo stálo víc než osmdesát korun. 

Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.
Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.
Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.

Závratný růst cen v tuzemsku by tak nakonec mohl zvrátit dlouhodobý trend příklonu k máslu, které lidé opět začali vnímat jako přírodní produkt. Spotřeba této potraviny v Česku totiž po prudkém propadu v 90. letech zhruba od roku 2000 zvolna rostla. Nyní se v Česku sní necelých šest kilogramů másla na osobu za rok.

Nakonec bude záležet na tom, jak vysoké ceny másla v obchodech lidé snesou. „Ještě nikdy nebyli s tak vysokými cenami konfrontováni. Bylo by logické, kdyby se část z nich přeorientovala na levnější alternativy, nedá se předem říci, jak velký počet domácností to bude,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek. 

Margarín moc netáhne

Máslo v akci

Zajímá vás, kde právě dnes koupíte nejlevnější máslo? Na AkcniCeny.cz najdete informace, kde je momentálně jaké máslo v akci.

Lidé jsou však obecně u základních potravin mnohem méně citliví na změny cen než u výrobků, které si nedopřávají denně. „U másla je však situace trochu odlišná, neboť je částečně nahraditelné rostlinnými tuky. Citlivost na cenu je tak vyšší než například u chleba,“ dodává hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko. 

Průzkum navíc ukázal, že většina, téměř 56 procent těch, co omezili spotřebu másla, na levnější tuky, jako jsou margaríny, nepřešla. V podobném duchu mluví i řada expertů, kteří doporučují omezovat vysoce průmyslově zpracované produkty. V tom máslo nad margaríny vyhrává. 

„Pokud někdo šetří, doporučuji raději málo, ale kvalitně. To znamená zůstat u másla a další mazání řešit třeba pomazánkami ze zeleniny, luštěnin, rybiček, vajíček, či po italsku chleba namáčet do kvalitního olivového oleje,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. 

Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.

Dříve se přitom máslo kvůli vysokému obsahu nasycených tuků nedoporučovalo. Nedávné studie však podle Slimákové ukazují, že jde o mýtus. Naopak se podle ní nepotvrdilo, že vyšší konzumace rostlinných olejů může předcházet riziko vzniku srdečních nemocí. 

Cena másla roste

Odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju Jiří Brát naopak říká, že rostlinné tuky jsou v poslední době zbytečně démonizovány z hlediska výrobních technologií. „Vyrobit se dá i biomargarín,“ říká s tím, že margarín je alternativou k máslu. 

„Rostlinné tuky používané k namazání na chléb a pečivo mají příznivé složení mastných kyselin a jsou dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Ovšem za předpokladu, že nejsou k jejich výrobě použity částečně ztužené tuky obsahující transmastné kyseliny,“ říká Brát. 

Podle něj bychom neměli konzumovat více než 20 gramů nasycených mastných kyselin ze všech zdrojů denně. „Raději bych to snědl a vypil v sýrech, jogurtech a mléce, které oproti máslu poskytují plnohodnotné bílkoviny a vápník. Za přijatelnou konzumaci másla v rámci pestré vyvážené stravy lze považovat 10 gramů (jedna porce) denně a ne úplně každý den,“ říká Brát. 

Slimáková říká, že u minimálně zpracované potraviny, jako je třeba i máslo, není třeba počítat gramy. „Omezovat tuky by měli pouze lidé, kteří se přejídají sacharidy, protože zdravotně úplně nejhorší je kombinace cukrů s tuky na talíři,“ upozorňuje.



Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Výkon na hranici padnutí: v Tesle se museli dopovat energetickými nápoji

Podvozek vozu Tesla Model S

Nadšení amerického miliardáře Elona Muska, který před pár dny děkoval zaměstnancům své automobilky Tesla za dosažení...

Další z rubriky

Pojištění od České pojišťovny: „spoření“, které nemělo nikdy vydělat

Česká pojišťovna

Možná stovky tisíc klientů v minulosti uzavřely své pojistné smlouvy „na spoření“. Pojišťovny a sítě zprostředkovatelů...

Domácí, přírodní, ovocný, celozrnný. Evropští výrobci klamou na obalech

Test DNES - ilustrační snímek

Stále víc lidí si dává záležet na tom, aby jedli zdravěji. Řídit se předními etiketami na obalech však nestačí, aspoň...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Najdete na iDNES.cz